A les portes de l’estiu, els termòmetres de Catalunya no ens duen bones notícies. Segons el butlletí anual del Servei Meteorològic, el Meteocat, la temperatura a tot el territori català en els últims 75 anys —des el 1950— s’ha incrementat gairebé dos graus de mitjana. En una entrevista al ‘bàsics’, la directora de la institució, Sarai Sarroca, ha assegurat que és “una barbaritat” i ha apuntat que fa dos anys que superem el llindar d’1,5 graus d’augment fixat en l’Acord de París.

Dels últims 10 anys més càlids que mai hem registrat, tots es troben entre el 2006 i el 2023. La generació dels nostres fills ha viscut un clima totalment diferent del que vam viure nosaltres quan érem petits”, ha sentenciat Sarroca. Tot i així, sobre haver superat el límit que marca el llindar de l’Acord de París, ha explicat que l’increment actual és puntual i per afirmar-ho cal que l’excés tèrmic sigui persistent durant dues dècades.

El 2023, el segon any més càlid i el més sec des del 1950

La directora del Meteocat també ha destacat que el 2023 va ser un any de rècords. Ha estat el segon més càlid a Catalunya des de l’època preindustrial i el primer més sec. “Ho associem a l’escalfament global. Totes les projeccions de canvi climàtic s’encaren a un territori català molt més càlid en les properes èpoques“, ha conclòs. En aquest sentit, Sarroca ha alertat que la sequera que hem patit enguany “és només un tastet del que pot venir”.

Segons el butlletí del Servei Meteorològic, les hores de sol també s’han incrementat moltíssim: “És desproporcionat. Des de la meitat del segle passat, hi ha gairebé un mes més de sol“, ha dit al programa. Per acabar, ha destacat que aquesta situació ja té conseqüències clares sobre la salut de la població. Per exemple, un augment de la mortalitat de la gent gran directament relacionat amb les nits caloroses i també dels càncers de pell.