Que la calor causa problemes físics tothom ho té clar, però el que potser fins ara no resultava tan evident són els problemes de salut mental que també es poden associar a l’augment de la temperatura global. Un informe de l’Hospital Clínic-IDIBAPS, que posa en comú dades de més de 280 estudis fets arreu del món, arriba a una conclusió sorprenent: com més alta és la temperatura, més augmenten els suïcidis.

De fet, l’estudi posa xifres a l’increment dels suïcidis associats al canvi climàtic. L’augment progressiu de la calor els ha fet créixer un 5 %, i si la temperatura continua pujant arribarà, diuen, a un 7 % el 2050.

Especial atenció als pics de calor sobtats

L’increment dels suïcidis, segons els informes analitzats, sobretot passa quan hi ha pics de calor sobtats, com és cada vegada més freqüent a l’estiu. S’ha comprovat que pocs dies després d’un episodi de calor intensa, la corba de suïcidis creix. El cap del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Clínic, Eduard Vieta, ha subratllat que la calor no és la causa única que pot desembocar en un suïcidi, però sí que pot esdevenir un detonant.

“Hem de ser conscients que els pics de temperatura poden generar un malestar emocional afegit”, ha explicat Vieta. “Això no vol dir que la idea del suïcidi aparegui per un increment de la temperatura, segurament és una idea que ja es té prèviament per un malestar emocional intens o per una patologia psiquiàtrica, però patir una situació d’estrès tèrmic pot empitjorar la situació”, ha afegit.

La contaminació incideix en els casos de demència

El metaanàlisi del Clínic també ha analitzat l’impacte de la contaminació ambiental sobre la salut mental. I una de les conclusions més robustes a les quals arriba és que té una incidència clara en els casos de demència. També es constaten els perills de contaminants generats pels combustibles fòssils per a les embarassades. Estar-hi exposades augmenta el risc de patir depressió postpart.