El sector de la restauració i els hotels han començat a posar el crit al cel perquè no troben personal. Molts treballadors del sector van canviar de feina durant la pandèmia i ja no han tornat. El motiu que donen molts d’aquests empleats és que els salaris són molt baixos. “La gent jove no vol entrar al sector. Hi ha desconfiança a poder guanyar-se la vida com a cambrer”, han assegurat en una entrevista al ‘bàsics’, de betevé, Ramón González, secretari general de la Federació de Serveis de CCOO, i Ígor Abascal, del grup d’hostaleria d’UGT Catalunya.

Segons els representants sindicals, aquestes són algunes de les raons que expliquen la manca d’efectius i alerten que ens hem de preparar perquè possiblement “no hi haurà cambrers per a tothom qui en necessita”. Tant CCOO com UGT asseguren que “s’estan tornant a veure males praxis en les ofertes laborals del sector com ara pagar una part del salari en negre, no reconèixer les hores de nocturnitat o no valorar la formació professional”.

“Falta valorar el personal qualificat”

Un altre dels problemes que han assenyalat és que no es valori la professionalització del sector: “No tothom serveix. Falta valorar el professional qualificat. Ho veus quan et serveixen un arròs. L’hostaleria és una porta d’entrada al món laboral i s’ha tendit a no valorar la qualificació”, ha explicat el representant de CCOO Ramón González. El nou conveni del sector que ara s’està negociant vol solucionar aquesta qüestió i apostar per la professionalització de l’ofici de cambrer, una demanda compartida pels futurs aspirants que fan cursos a l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona.

“Ja no hi ha propines”

El sou que fixa el conveni del sector és de 1.360 euros per 14 pagues “però hi ha ofertes que no compleixen amb aquest mínim i hi ha empresaris que paguen hores en negre o complementen el sou amb les propines”. I els representants sindicals alerten que aquestes propines estan desapareixent “en una societat que ja paga pràcticament sempre amb targeta o amb el mòbil”.

Bars i restaurants fan mans i mànigues per trobar cambrers

Per comprovar la quantitat d’ofertes de feina que hi ha al sector només cal entrar al portal Turijobs, especialitzat en feines vinculades al turisme i l’hostaleria. Aquí veiem que hi ha ofertes a bars, restaurants i també hotels. El fet que les ofertes, en general, siguin poc clares i hi manqui informació sobre les condicions reals del lloc de feina és el que critica el compte de Twitter Soy Camarero, que va difondre un missatge de WhatsApp que es va fer viral en què apareix tota la llista d’obligacions i no menciona en cap cas ni sou, ni horari ni res. 

Però també hi ha queixes des de l’altra banda. A les xarxes proliferen missatges controvertits, com el d’un empresari que assegura que el problema no són les condicions laborals sinó que la gent no vol treballar.

PANTALLA