Com un mitjó girat, hi ha barris i seccions censals de Barcelona on els resultats del 28-M han deixat una fotografia radicalment diferent respecte a les municipals del 2019. Un dels tombs més curiosos s’ha produït al Bon Pastor, al voltant del carrer de Lima. Allà hi ha una de les dues seccions de la ciutat on el PP ha estat la força més votada, però el sorprenent del cas és que allà mateix, fa quatre anys, els populars només hi van ser sisens.

En concret, el percentatge del PP el 2019 no arribava al 5 % (4,7 %, amb un total de 32 vots). Ara, la formació de Daniel Sirera ha sumat uns 80 vots més i això s’ha traduït en un resultat del 19,4 %. Han desplaçat així el PSC com a primer partit d’aquesta secció. Els socialistes han passat del 26 % al 15,6 %.

Però la formació que realment ha patit una caiguda més forta en la mateixa secció censal és Barcelona en Comú. Els d’Ada Colau han perdut més de 15 punts: de ser segons el 2019 (25,1 %) han passat a ser cinquens aquest any (9,5 %). Una altra opció és que hi hagi hagut un error en el recompte de vots, una possibilitat que quedarà esclarida aquest divendres amb la revisió de l’escrutini.

De Valls a votar Trias en massa

No és l’únic veïnat on els votants han “canviat de jaqueta”. Posem la lupa a Sarrià – Sant Gervasi, a la recerca de la secció censal on Trias per Barcelona ha aconseguit un resultat més contundent. La trobem al barri de Sarrià, entre els carrers de Bosch i Gimpera i d’Enric Giménez. És on Trias ha assolit el millor percentatge de tota la ciutat, fregant la meitat dels vots (49,7 %).

Si mirem el que va passar fa quatre anys, tot i que Junts va guanyar en seccions veïnes del mateix barri, no ho va fer, en canvi, en aquesta. La primera força va ser la llista de Manuel Valls, Barcelona pel Canvi – Ciutadans, i s’hi va imposar amb certa solvència (32 %), molt per sobre aleshores de la que encapçalava Elsa Artadi (22,3 %).

ERC i Trias: mateixos números amb colors canviats

El 28-M s’ha saldat també amb transvasament de vots entre partits, sobretot entre ERC i Trias per Barcelona, i això ha donat peu a resultats gairebé calcats als del 2019, però ara amb colors canviats. Un exemple és el Camp d’en Grassot i Gràcia Nova.

En aquest barri, el recompte final va donar la victòria fa quatre anys als republicans amb un 25 % dels sufragis, mentre que Junts es va quedar amb un 13,5 % dels vots. Els papers s’han capgirat ara de manera gairebé simètrica: Trias hi ha estat primer amb prop del 28 % i la llista d’Ernest Maragall s’ha quedat amb un 12,8 % dels vots. Un intercanvi que reprodueix, de fet, el que ha passat també en el conjunt del districte de Gràcia, on Trias ha arrabassat el primer lloc a ERC.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?