Coloms i rates són animals que no gaudeixen de la simpatia de la majoria de barcelonins. L‘Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) els considera una plaga i tracta de controlar-los amb mètodes diversos. Però hi ha qui creu que aquests animals mereixen un tracte millor. És el cas de l’associació Refugio Puro Amor, que es dedica a rescatar exemplars que troben ferits al carrer per tenir-ne cura.

“La gent empatitza amb els animals domèstics però no amb els de carrer. Nosaltres quan vam acollir el primer colom vam poder conèixer aquests animals de veritat“, ha explicat Quim Moreno, fundador de l’associació en una entrevista a ‘bàsics‘. De moment, fan les acollides d’animals a casa, on ja han tingut més d’un centenar de coloms i una rata. Aquests joves que s’ocupen del santuari compten amb 400 persones que col·laboren mensualment amb aportacions econòmiques per ajudar aquests animals.

Són com un gos o un gat, al cap d’uns dies et reconeixen i busquen les carícies”
Tarkya Matarredona, fundadora del Refugio Puro Amor

L’objectiu d’en Quim i la Tarkya és reintroduir la majoria d’exemplars possibles, per això procuren que tinguin poca empremta humana. Els animals amb problemes crònics que ja no poden sobreviure se’ls acaben quedant:

A l’estiu és quan tenim la majoria d’ocells, sobretot cries que cauen del niu”
Quim Moreno, fundador del Refugio Puro Amor

Sobre la transmissió de paràsits o malalties, la Tarkya i en Quim expliquen que cap dels membres del grup que ha estat en contacte amb els animals ha emmalaltit, i que, de fet, desparasiten els animals. Tot i això, l’Agència de Salut Pública de Barcelona recorda en la seva documentació de prevenció que els múrids, és a dir, rates i ratolins, poden transmetre malalties. També els coloms poden portar bacteris perjudicials.

El Refugio Puro Amor va guanyant adeptes a TikTok

El Refugio Puro Amor fa difusió dels rescats i l’evolució dels animals que cuiden a les xarxes socials, especialment a TikTok, en què els seus vídeos no paren de guanyar visualitzacions. També es dediquen a donar consells per tenir cura d’aquests tipus d’animals i a desmentir falsos mites.

@refugiopuroamor

Las RATAS con ALAS Se tiende a criticar a las palomas en varios aspectos; dicen que son grises y feas, sucias y enfermas. Se tiende, incluso, a compararlas con las ratas, diciendo que son igual de malas, igual de sucias, y se las llama ratas con alas, en un excelso acto de odio y discriminación. Las palomas se ensucian y enferman porque sobreviven entre nuestra basura, igual que las ratas; son más inteligentes que los perros o los gatos, igual que las ratas; llevan una cuidada higiene propia, igual que las ratas; son sociales, cariñosas y agradecidas, igual que las ratas; sufren una terrible discriminación y odio, nacido de mitos, leyendas y falsos hechos, basados en el miedo y la ignorancia, igual que las ratas. Sobretodo, se las compara por la transmisión de enfermedades, cuando, de las que pueden padecer, muy pocas son transmisibles a humanos, y el método de transmisión es por intercambio de fluidos, o inhalación directa y continuada de excreciones (por ejemplo, que una colonia enferma viva en una sola habitación cerrada, sin ventilación y que tras meses excretando en el suelo tu restriegues la nariz por él; ahí existen probabilidades de inhalar polvo con algún hongo o bacteria, pero aún así, es poco probable que inspires polvo con enfermedad, y que esa enfermedad alcance a atravesar tus defensas) y, teniendo en cuenta que las ratas no atacan a humanos sin motivo, y que los humanos no van olisqueando heces de ratas y palomas, es prácticamente imposible enfermar por ellas (y las enfermades que podrían llegar a transmitir son poca cosa, con tratamiento sencillo, y sin efectos graves). Hasta cierto punto, es acertada la comparación; parece que solo un par de alas sea la diferencia entre estos dos animales. Sin embargo, el error está en usarlo despectivamente, como si ser una rata con alas fuera algo malo, como si la palomas mereciesen ser insultadas sin mayor motivo. Quien ha tratado con ratas y con palomas, sabe bien que, ser comparado con una rata con alas, lejos de ser un insulto, es un halago, porque ambas son inteligentes, y limpias, y cariñosas, y dulces, y buenas, y ambas merecen cariño, respeto, amor y libertad.

♬ All of Me – Piano Instrumental

Les incidències per rates i coloms es mantenen estables

Un bon indicatiu per conèixer com evoluciona la presència d’aquests animals a la ciutat és comprovar el nombre de queixes i incidències que rep l’Ajuntament, que cada any es compten per centenars. Segons les dades disponibles fins al juny, aquest 2023 hi ha hagut 703 incidències referents als rosegadors i 652 als ocells. Són xifres lleugerament inferiors a les del mateix període del 2022.

Tantes rates a Barcelona com tots els habitants de Ciutat Vella i Sant Andreu sumats

Segons un estudi de l’Agència de Salut Pública de Barcelona l’any 2016, a Barcelona hi viuen prop de 259.000 rates. Això equivaldria aproximadament a tota la població dels districtes de Ciutat Vella i Sant Andreu sumades. O una mica menys que tots els habitants de l’Eixample. El símil amb els coloms es pot fer a les Corts, on tenen un nombre de població comparable als 85.000 coloms que habiten la ciutat.