reutilització bates malmeses hospital clínic
Imatge cedida per l'Hospital Clínic

Un 37 % de les bates i uniformes malmesos de l’Hospital Clínic s’han reparat i reutilitzat en lloc d’anar a les escombraries el 2022. Concretat en xifres són més de 2.800 peces d’uniformes, uns 1.200 kg aproximadament. I, traduït en beneficis per al medi ambient, aquesta acció suposa un estalvi de més de 3.300 kg de CO2. Això equival a les emissions per passatger de 23 vols Barcelona-Madrid. I encara més, també s’han deixat de consumir més de 98.600 kWh d’energia, el consum mitjà d’unes 28 llars al llarg d’un any, i més de 630.000 litres d’aigua, l’equivalent al consum mitjà d’unes cinc llars de tres persones durant un any.

Es tracta d’una aposta de l’Hospital Clínic per la sostenibilitat que va arrencar el 2021 i parteix de la dada que la indústria tèxtil és un dels sectors que més impacta al medi ambient, ja que produeix un 10 % de les emissions totals de CO2 del món i un alt consum d’aigua per confeccionar les peces.

Reciclatge de les bates i uniformes no recuperables

D’altra banda, segons l’Hospital Clínic, s’intenta no malbaratar aquest 73 % d’uniformes i bates no recuperables. En aquests casos, es reciclen per a altres usos. Amb les parts netes (sense taques) de les bates es confeccionen bosses de roba per al material sanitari d’infermeria, per exemple. Les teles tacades amb tinta s’han convertit en bosses. En aquest cas, cal dir que el Clínic ha fet campanyes de sensibilització com “No siguis calamar” per evitar aquestes taques de tinta i així poder allargar la vida útil del teixit. Sigui com sigui, 55 d’aquestes bosses es van estampar per donar-los una segona vida.

Aquesta aposta per la reutilització també la posen en pràctica amb altres robes, com la reutilització de fundes dels matalassos. Pel tipus de material amb què estan confeccionats, es poden rentar en condicions estèrils i s’han reconvertit en cortines per a quiròfan o en fundes de coixí.