Els Jardins de la Rambla de Sants són, ja des de fa mesos, una autèntica galeria de grafits i pintades de tota mena. Els qui s’hi dediquen han trobat en aquest espai el llenç perfecte per plasmar els seus dissenys, gargots i reivindicacions polítiques. De fet, en els darrers mesos els veïns asseguren que les pintades han augmentat coincidint amb la situació política a Catalunya. Només cal fer un passeig per la rambla per adonar-se que qualsevol racó, fins i tot el paviment del terra, és un camp de batalla de llaços grocs i banderes espanyoles que se superposen.

Més enllà de les reivindicacions polítiques, els veïns coincideixen a subratllar que aquest espai, inaugurat l’estiu del 2016, s’ha deteriorat ràpidament. L’Ajuntament en té constància, assegura que hi destina esforços, però admet que la rambla s’ha convertit en un focus d’incivisme. 

Alguns dels bancs que queden més recollits també són punt de trobada per a joves que hi venen a fer “botellón”. En aquest cas, l’elevació del passeig per sobre del barri converteix la rambla en un mirador que permet als qui consumeixen alcohol al carrer estar alerta per si arriba la policia. També s’hi reuneixen patinadors que utilitzen els bancs, les fustes dels quals s’han hagut de reposar en més d’una ocasió, per fer piruetes.

A tot això cal sumar-hi que alguns grups d’incívics han fixat la seva obsessió en els cartells explicatius de la vegetació que hi ha plantada als parterres. El diari ‘La Vanguardia’ ja va explicar a la tardor que algú es dedicava a arrencar els plafons i tirar-los a les reixes que protegeixen les vies del tren. Aquest dijous alguns dels cartells, novament arrencats, tornaven a estar suspesos sobre les vies.

Reformes en marxa

Al novembre l’Ajuntament va iniciar treballs de millora a la rambla, principalment a l’encreuament amb el carrer d’Antoni de Capmany. En aquest punt, els veïns havien fet notar el seu malestar perquè el passeig, que queda a tres metres dels seus balcons, els ha restat intimitat. Alguns dels veïns van iniciar per aquest motiu accions legals. L’Ajuntament està reconvertint la zona, fins ara accessible, en un nou parterre vegetal perquè els vianants no puguin apropar-se tant als edificis.