El sindicat UGT ha denunciat a Inspecció de Treball que ha incrementat la inseguretat dels professionals que treballen als 15 centres públics de la DGAIA (Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència). Assenyalen que en els darrers quatre anys s’han multiplicat per cinc els accidents per agressió o contenció dels menors ingressats, que el 2017 han arribat a 235. La Generalitat no ha volgut manifestar-se.

El sindicat considera que l’augment dels accidents és alarmant i denuncia que el Consorci de Serveis Socials de Barcelona encara no ha desenvolupat una política clara de salut laboral per als treballadors dels tres centres d’infància públics de la ciutat: el CRAE Toni Julià i Bosch, la Comunitat Infantil de Sant Andreu i el centre d’acolliment Els Llimoners.

En aquest darrer cas, el sindicat assenyala que era un centre especialitzat en infància de zero a 12 anys que ara, amb l’arribada de menors estrangers no acompanyats, acull adolescents i ha de gestionar problemàtiques noves i per a les quals els professionals no estan preparats.

El responsable de centres d’infància i adolescència públics de la UGT, Pedro González, alerta que es produeixen agressions de tot tipus -des de cops de puny fins a puntades o llançament d’objectes- i demana poder fer les contencions dels menors “amb garanties, amb personal de seguretat i personal preparat”.

Pel que fa a l’augment d’agressions, el sindicat ho valora com una major sensibilització de les plantilles perquè “surti a la llum la realitat de violència i de situacions molt conflictives que sorgeixen als centres”. I demana a les administracions que es faci un registre acurat de totes les agressions i detecti els casos de conductes violentes reiterades per tractar-los de manera aïllada.