La sarna és un paràsit, similar a un poll, que infecta la part superior de la pell i causa fortes picors. No és una malaltia greu i actualment es tracta amb facilitat amb una pomada. El principal inconvenient és que és altament contagiosa. Es transmet amb el contacte de pell amb pell i també, per exemple, si es comparteix roba, llençols o similars. Per això els brots se solen produir en llocs com hospitals, escoles o centres d’internament o penitenciaris.

Al llarg de la història ha estat tot un problema sobretot en èpoques de guerra, en què es feia difícil mantenir la quarantena dels pacients. Actualment però els casos de sarna continuen sent ben habituals. Segons Gemma Martín, dermatòloga de l’Hospital del Mar, a aquest centre sanitari se’n diagnostiquen dos o tres casos la setmana. El que és més rar és que es produeixin brots. De fet, els hospitals solen tenir protocols per evitar contagis massius derivats de pacients que tenen aquesta malaltia.

Actualment a Barcelona hi ha un brot actiu que afecta 32 interns del CIE de la Zona Franca. Segons els metges del centre ja està controlat i no s’estan produint contagis nous. Els infectats estan apartats i reben el tractament pertinent. Aquest dijous està previst que visiti el centre una dermatòloga enviada per l’Agència de Salut Pública, que els farà una revisió especialitzada.