Des que va deixar d’estudiar l’ESO, feia quatre anys que Jonathan Guiracaja esperava una oportunitat. Ha encadenat diversos cursos de formació però mai no arribava l’oferta de feina. “Si estava a casa sense fer res, em sentia trist”, diu. Ara, amb 23 anys ha signat per fi el primer contracte de treball (amb un taller mecànic). És el resultat final d’un itinerari formatiu nou del Servei d’Ocupació (SOC) fet a mida per a ni-nis, joves que no treballen i que han abandonat els estudis sense cap qualificació.

A la cua de l’atur juvenil

Aquest perfil representa a Catalunya un 15 % dels joves d’entre 16 i 24 anys, segons un informe recent del Departament d’Economia. I a l’hora d’entrar en el món laboral, són els últims d’una llista d’espera encara més llarga, la de l’atur juvenil (a Barcelona, la taxa ronda el 30 %, més del doble de la mitjana de la ciutat). Les xifres confirmen la dificultat d’inserció: només un 20 % dels 2.500 joves que participen cada any en el programa Noves oportunitats del SOC aconsegueixen un contracte.

L’atur castiga els joves: “Has de pagar el lloguer i no els val cap excusa”
“BÀSICS”

L’èxit de l’itinerari amb què el Jonathan i set joves més (d’un total de 15 participants) han aconseguit ara un contracte té dos motius. S’ha dissenyat en funció dels interessos que havien manifestat els joves (carrosseria) i s’hi ha incorporat la formació dual, és a dir, “formació mentre treballes”. “Estan contractats a les empreses, on van tres dies a la setmana, i els altres dos van a centres de formació”, explica Miquel Carrión, subdirector d’Ocupació Juvenil del SOC.

“És un format clau per a aquests joves perquè l’alternativa a una classe molt acadèmica és un entorn de treball”, continua. Són les empreses, en aquest cas tallers, on els nois han fet les pràctiques de l’itinerari les que han acabat fitxant-los (amb un contracte de formació i aprenentatge d’un any).

Contractar l’aprenent per formar-lo

L’interès és recíproc perquè l’oferta de mà d’obra d’aquest sector és escassa i la demanda, alta. “D’aquí ve que apostem per formar joves d’instituts o de projectes”, assegura la gerent del taller Levertouch, Susana Hidalgo, que ha incorporat dos dels nois: “És una aposta de futur”. “És la clàssica figura de l’aprenent”, diu Carrión. “Es tracta de formar els que seran els teus treballadors, una inversió amb la qual aquí no estem familiaritzats com sí que ho estan en altres països”.

El projecte també ha servit per donar una sortida laboral a joves nouvinguts, com Rochdi Souat. Fa tres anys va arribar del Marroc i en aquest temps només ha fet una formació per fer de paleta. “No m’agradava, el que jo volia era estudiar carrosseria i treballar en un taller per ajudar la família”, diu. Ara té l’oportunitat d’aconseguir el certificat de professionalitat i d’aquí a un any confirmar o no l’accés definitiu al món laboral.