Joves a l’atur o en actiu però amb una feina precària. A tots ells s’adreça el Pla d’ocupació juvenil i dotat amb 12 milions d’euros amb què l’Ajuntament de Barcelona vol arribar a atendre 15.000 joves a la ciutat. Segons les dades del darrer trimestre de l’any 2020, la taxa d’atur juvenil (16 -24 anys) és del 29,9 %, més del doble de la mitjana de la ciutat (12,6 %).

Si s’amplia la franja fins als 35 anys, l’atur s’ha disparat més d’un 50 % respecte al 2019. La franja d’edat que concentra l’increment d’atur més alt és la de menors de 25 anys. Són segments d’edat que s’han vist molt castigats per la crisi de la covid-19 i per l’aturada de sectors com el lleure i l’hostaleria.

Orientació i formació digital

Una de les línies del pla és millorar la qualificació professional i la inserció laboral de la població jove en sectors estratègics de futur com el tecnològic o digital. Es faran cursos tant presencials com en línia al Cibernàrium de Barcelona Activa. “L’objectiu és que no haguem de veure empreses que ens diuen que no troben gent a la ciutat en feines relativament qualificades”, ha afirmat el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni. També es potenciarà l’aprenentatge d’idiomes amb certificacions oficials en llengües com l’anglès, el xinès o el rus.

Ajuts a la contractació i foment de l’emprenedoria

El pla preveu també un paquet de 150 contractacions directes i una nova línia d’ajuts a les empreses que contractin joves a l’atur. La comissionada d’Ocupació, Raquel Gil, ha explicat que aquestes subvencions volen facilitar l’accés dels joves a la feina malgrat la manca d’experiència. A banda, es faran programes de mentoria per a menors de 35 anys. També es farà èmfasi en l’atenció de joves en situació de vulnerabilitat amb la cessió en préstec de tauletes per reduir la bretxa digital.