Què fan els adolescents per divertir-se de nit a Barcelona? Tant si ho preguntes a la patronal de l’oci nocturn com al Consell de la Joventut de Barcelona, la resposta és la mateixa: els joves menors d’edat tenen poques opcions per passar-s’ho bé. També ho veuen així els mateixos adolescents, que consideren que hi ha poques discoteques i assumeixen les botellades com a habituals. I fins i tot entre els partits polítics hi ha unanimitat. Però el diagnòstic d’aquestes mancances i les solucions que aporten uns i altres són diferents.
Per Adrià Bonell, membre de la junta directiva de Fecalon, actualment hi ha més demanda que oferta per als joves i creu que “si hi hagués més clubs, hi hauria més diversitat”. De fet, l’única discoteca amb una sessió per a menors de 18 anys actualment a Barcelona és Legendfest: “Quan vam començar, fa vuit anys, hi havia altres opcions, però després de la pandèmia ens hem quedat sols. Això fa que hi hagi joves que vinguin de fora per venir a la nostra discoteca”, explica Sergio Padial, promotor de la festa Legendfest.
Però no totes les opcions consisteixen a ballar de matinada en un local tancat: “Tenir 10 discoteques més no és tenir més alternativa d’oci. Necessitem una alternativa a consumir. Els espais autogestionats ho poden ser, però sovint no estan preparats per a això”, opina Júlia Martorell, membre del secretariat del Consell de la Joventut de Barcelona. Per això demana que l’Administració posi facilitats perquè entitats diverses puguin desenvolupar les seves activitats en espais autogestionats.
Les botellades, inevitables perquè no hi ha alternatives
“Tots els joves relacionen passar-s’ho bé amb l’alcohol i això és preocupant. No tenim problemes d’addicció en edats tan primerenques, però sí d’abús”, apunta Albert Chamorro, psicòleg clínic i coordinador de l’Hospital de Dia d’Adolescents de les Corts, Sarrià – Sant Gervasi i Gràcia. Per Fecalon, “l’abús excessiu es fa al carrer, no a les discoteques”, mentre que la representant del Consell de la Joventut de Barcelona opina que el consum al carrer és una conseqüència de l’excés dels preus i la manca d’alternativa: “Com que no hi ha espais, es busquen la vida. I és evident que això genera disrupcions i es creen entorns poc segurs, a més d’haver d’estar pendent de la policia”.