Les persones amb discapacitat cobren menys i tenen més atur que la resta de població. Segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya del 2021, la taxa d’atur del col·lectiu és del 20,6 %, 9,2 punts per sobre de la taxa dels qui no tenen cap discapacitat. Barcelona vol reduir aquest percentatge i, per això, ha engegat un pla per fomentar-ne la inclusió laboral. Una de les accions que s’hi promouen té a veure amb el món del pa i les fleques.
Leire María González ha estat tot un mes entre farina i llevat a la sala de màquines del forn L’Obrador dels 15, al Guinardó, i ja té una especialitat: elaborar croissants petits, sobretot de crema i xocolata. Ella és una de les vuit persones amb discapacitat intel·lectual que han tingut l’oportunitat de formar-se com a ajudants de fleca. “He fet coses noves, he après, he tastat com han quedat… M’agrada i m’agrada menjar-ho, també!”, explica rient.
Ha fet 120 hores de formació teòrica i 80 de pràctiques gràcies al curs d’iniciació impulsat per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), Barcelona Activa i el Gremi de Flequers. La iniciativa està pensada per fomentar la inclusió laboral del col·lectiu i, a més, captar talent per al sector, ja que en falta. “Tenen facilitat per a les tasques manuals i repetitives. Jo necessito gent i n’hi ha de disposada a treballar… Fem una aposta en comú!”, reivindica Mònica Gregori, flequera.
Aquest curs és una de les 18 accions del pla que aquest 2023 ha engegat l’Ajuntament per afavorir la contractació de persones amb discapacitat a la ciutat. Segons Joan Ramon Riera, president de l’IMPD, “calia un impuls des d’allò públic, des de l’Ajuntament, per promoure la inclusió en el mercat laboral ordinari“. El pla té tres línies d’actuació: polítiques actives d’ocupació, emprenedoria en l’àmbit de l’economia social i la discapacitat i, per acabar, visibilitzar i sensibilitzar.