El primer secretari del PSC i líder de l’oposició, Salvador Illa, ha retret en una entrevista al programa ‘bàsics’ de betevé aquest dijous, que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, convoqués el consell d’experts sobre l’acord de claredat, i no una taula amb experts, per abordar la situació de sequera a Catalunya. “Hauria estat més oportuna una reunió d’experts en matèria d’aigua, jo no l’he vista, i respon a les prioritats del país”, ha dit.

Illa també ha lamentat que el govern no hagi prioritzat l’emergència climàtica “en l’àmbit de les inversions”, i ha insistit que estan en contra del règim de sancions als ajuntaments que preveu el decret del Govern. Segons la seva opinió, cal una “dinàmica de col·laboració” amb tots els ajuntaments i no de fiscalització, i s’ha preguntat: “Els que no han fet els deures ara volen multar els ajuntaments?

Segons el seu criteri, aquestes són unes inversions que es podrien haver previst. “En el nostre país, l’aigua mai ha estat abundant. És un tema cíclic, que ja hem patit i ara ha empitjorat”, ha remarcat. També ha recordat que “l’última inversió adequada va ser amb el govern de José Montilla l’any 2010” en l’actuació de la planta dessalinitzadora d’aigua del Prat de Llobregat.

Illa ha ofert diàleg al govern de la Generalitat i s’ha mostrat “obert a col·laborar” si es convoca una taula per prendre mesures sobre la situació de sequera.