Estan fora dels circuits turístics, però barris com la Trinitat Nova, Baró de Viver o la Prosperitat també poden protagonitzar postals de Barcelona. Ho ha demostrat Dani Ruiz, un jove de la Trinitat Vella que, des de l’entitat Maletas Viejas, exporta cultura de la perifèria des del 2018. Aquest és l’afany també del projecte que té ara entre mans: una exposició d’imatges quotidianes, captades per ell mateix, d’aquests barris “que molta gent no posa en el mapa” i que ha batejat com “L’altra ciutat”.

El que mou Ruiz no és només l’expressió artística. La càmera que fa servir és la del mòbil i ell es defineix com a “activista”, no com a fotògraf. El que vol és “construir un retrat de la Barcelona menys fotografiada“, però, sobretot, que arribi a veïns que són de la mateixa ciutat però que rarament posaran mai els peus en aquesta perifèria. O sigui, barcelonins de zona alta i de barris més cèntrics. Darrere d’aquest propòsit hi ha una lectura social: “Per mi, les desigualtats tenen l’arrel que les classes altes no coneixen les classes populars”, conclou Ruiz.

“‘Greetings from’ l’altra ciutat”

Amb aquesta idea i una trentena de fotos es va dirigir, primer per correu electrònic, als responsables d’espais on pensava que podria exposar, equipaments públics de Sarrià, les Corts i Pedralbes. Va rebre més silencis que respostes. Però no es va rendir i va ser aleshores quan va pensar en les postals com un mitjà per captar més atenció.

Amb algunes de les fotografies va crear un grapat de targetes i, en el revers, hi va escriure un missatge: “Us escric aquesta postal des de l’altra Barcelona, la part menys coneguda de la ciutat. He creat una exposició per explicar aquesta part del món i m’agradaria que la coneguéssiu”. I, al peu del text, una salutació: “‘Greetings from’ l’altra ciutat”. Ell mateix va fer de carter en aquest cas, repartint les postals en els mateixos equipaments públics, i aquesta vegada, sí, la fórmula va funcionar.

Ruiz va difondre el projecte amb postals i un missatge per convidar a conèixer-la

De moment, tres centres cívics s’han interessat ja per exhibir les fotografies de “L’altra ciutat” i ara falta tancar-ne els detalls. És segur, però, que la primera exposició serà el gener de l’any que ve i que es podrà veure almenys als districtes de Sarrià – Sant Gervasi i les Corts, com pretenia Ruiz. La Barcelona de postal eixampla fronteres.