La Generalitat de Catalunya ha anunciat la modificació del Pla especial de sequera per tal que els ajuntaments puguin declarar les piscines públiques i les privades de comunitats de veïns com a refugis climàtics. Per tant, podran ser omplertes o reomplertes a canvi que s’obrin a la ciutadania.

És viable l’obertura de piscines privades a la resta de la població? En una entrevista al ‘bàsics’ Rubén Llach, vicepresident del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida, ha explicat que la previsió és que les comunitats “preferiran deixar les piscines inutilitzades abans de donar pas a qualsevol que passi pel carrer i vulgui fer servir la seva piscina”.

Què suposaria obrir-les per a la comunitat?

Segons ha informat el govern català, un cop establertes les piscines que es poden obrir, també haurà de ser a través de l’ordenança municipal que es fixin els criteris d’ús, l’aforament i quin tipus de vigilància han de tenir. Per Llach aquests espais de les comunitats de veïns són “limitats i els propietaris estan tot l’any pagant el manteniment, i moltes famílies han pagat un sobrecost per tenir una piscina”, cosa que significa que obrir-les a tothom és un “control, un manteniment i costos addicionals i una responsabilitat per accidents adequada”. A més si es cobra una entrada com la de les piscines municipals això assegura que significaria uns ingressos que els veïns haurien de declarar amb l’IRPF“.