El coordinador de la Comissió d’Infància del Col·legi Educadors Socials, David Román, qualifica l’arribada de menors no acompanyats d'”emergència de país”. Per això, creu que no s’hauria de tractar com una qüestió competència de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), sinó de manera global, tant en l’àmbit català com espanyol i europeu.

En una entrevista al programa ‘bàsics’, Román ha explicat que, a més de disparar-se la xifra d’arribades, els menors que venen sols cada cop són més joves, d’entre 12 i 13 anys. I precisament l’edat amb què marxen de casa fa difícil la intervenció posterior, segons ha explicat. Aquest educador social ha remarcat molts dels que arriben aquí ho fan “després d’estar molt temps sense cap adult que els marqui”, una situació que ha dit que en alguns casos “és molt costós de reconduir”.

Després que en les darreres setmanes desenes d’adolescents hagin dormit en comissaries de policia, aquest dilluns la DGAIA va anunciar que obrirà cinc centres d’emergència. Román, però, creu que “la solució no és crear centres”, sinó impulsar “polítiques de desenvolupament en territori” per evitar que aquests joves tinguin la “necessitat de voler sortir-ne”.

Tot i que ha remarcat que no se’n pot establir un perfil, Román ha explicat que molts no veuen Catalunya com la destinació final, sinó com una parada més en el seu camí, i que, per tant, per ells l’estada aquí és una cosa temporal. Tot i això, ha dit que dels 3.800 adolescents que actualment dormen en centres, també n’hi ha que volen quedar-se a Catalunya.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a