L’Ajuntament assegura que la implicació i els recursos que s’ofereixen en l’atenció de persones vulnerables víctimes d’un desnonament no ha patit modificacions en el mandat de Jaume Collboni: “No ha canviat la política d’atenció a les persones ara, ni fa un any o dos, i segurament serà la mateixa que l’any que ve per atendre persones vulnerables amb celeritat”. Això ha explicat Joan Ramon Riera, comissionat d’Habitatge, en una entrevista al programa ‘bàsics’, sobre el cas de la Blanca, la veïna de 78 anys que ha estat desnonada aquest dijous de casa seva al Gòtic per l’impagament de 88 € d’unes obres.

El comissionat ha respost així a les paraules de la presidenta del Grup Municipal de BComú, Ada Colau, que ha acusat el govern municipal de “deixar desnonar” la inquilina i ha dit que demanarà explicacions sobre el cas. També Resistim al Gòtic, la plataforma veïnal que ha acompanyat la Blanca en el procés, havia acusat l’Ajuntament de “trencar a última hora” l’acord per un “canvi de criteri polític”. Riera ha negat taxativament un viratge en l’atenció i ha titllat de “fake” que l’Ajuntament s’hagi fet enrere a l’hora de pagar el lloguer de la Blanca a la propietat per no poder garantir un aval.

“L’Ajuntament pagava bitllo-bitllo però la propietat ho ha rebutjat”

El comissionat d’Habitatge ha explicat que el consistori ha estat negociant fins a última hora amb la propietat: “Posàvem sobre la taula el pagament bitllo-bitllo, però per raons que suposem no econòmiques la propietat no ho ha acceptat i ho lamentem molt”. En aquest sentit, Riera ha puntualitzat que “no feia falta cap garantia ni aval, ni assegurar cap solvència” perquè el pagament “s’endossava directament al compte corrent de la propietat”.

Després de cinc llançaments suspesos i negociacions des del novembre, doncs, no hi ha hagut un acord entre la propietat i l’Ajuntament. El preu que pagava actualment la inquilina era de 340 € mensuals mentre que la propietat en demanava 1.000. El llançament finalment s’ha executat, però per part de l’Ajuntament el cas no és irreversible: “Per part nostra, no. Caldria escoltar la propietat. La millor solució és sempre que tothom visqui a casa seva”. I sobre la possibilitat de penalitzar la propietat, ha dit: “Ho mirarem, però és complicat”.

En espera d’un allotjament definitiu “en les properes setmanes o mesos”

La Blanca passarà les properes nits en un hotel i s’hi estarà “fins a trobar la solució d’habitatge en un allotjament per a persones grans en les properes setmanes o mesos”. Tot i això, Riera no ha pogut garantir que l’allotjament final pugui ser al Gòtic, el barri on fins ara vivia la Blanca.