“Les coses bones”, la secció més optimista del bàsics, repassa les notícies positives dels últims dies amb el periodista Carlos Márquez. Aquesta setmana s’ha fixat en el retorn del Tramvia Blau, encara que siguin unes imatges que els veïns han pogut captar del transport fora de cotxeres, i també de l’arribada de la intel·ligència artificial al 22@. En concret, la companyia xinesa d’IA Coovally farà servir Barcelona per créixer cap a Europa i l’Amèrica Llatina. A més, el director de Rodalies de Catalunya, Antonio Carmona, tria la seva cosa bona vinculada als barris.

1. Tramvia Blau a la fresca

Per Márquez és una cosa molt bona tornar a veure el Tramvia Blau prenent la fresca a la cotxera del carrer de Bosch i Alsina.

El periodista creu que segurament estaven fent tasques de manteniment a l’interior i el van treure per poder treballar millor. Recorda que va deixar de circular el 28 de gener del 2018, fa gairebé set anys. Ara, està prevista la redacció del projecte de recuperació del Tramvia Blau, que va acompanyat de la reforma de l’avinguda del Tibidabo.

Per Márquez, aquest és un dels carrers més bonics de Barcelona i l’espai que millor manté els seus orígens, de principis del segle XX, quan el doctor Salvador Andreu va crear el que llavors va ser una ciutat jardí amb tramvia i funicular per arribar al parc d’atraccions. La societat anònima El Tibidabo va dedicar a aquest home un monument que es va instal·lar just darrere el temple.

Ara, però, ni rastre del monument… Es va inaugurar el 1927, fet de bronze i obra d’Eusebi Arnau, però l’any 1936 va ser requisat i el van fondre per fer canons o el que calgués per a la guerra.

Els successors d’Andreu van inaugurar una altra escultura l’any 1952, aquest cop una obra de Maria Llimona, filla del també escultor Josep Llimona, que representa una dona asseguda a terra amb una flor a la mà. Aquesta obra s’ajustava molt més als cànons noucentistes i fugia del retrat rigorós d’Eusebi Arnau. El doctor Andreu tenia la seva residència al número 17 de l’avinguda del Tibidabo, una casa que va ser el Consolat de la Unió Soviètica a partir de la Guerra Civil i que manté un búnquer de 50 m² construït en aquells anys. Avui és la seu de Mutua Universal.

2. Intel·ligència artificial per al 22@

Es parla molt, darrerament, del fet que el districte 22@ pateix una certa crisi de demanda d’oficines. Segons la consultora immobiliària Savills, el 23 % de les oficines estaven buides fa tot just un any, un percentatge que l’Observatori dels Barris del Poblenou ampliava fins al 42 %.

Aquest 2024, però, les coses sembla que van millor i en el primer semestre ja s’havien contractat un 29 % més de metres quadrats que en tot el 2023. Una de les darreres empreses a anunciar la seva arribada a Sant Martí, prop de la Diagonal, és la companyia xinesa d’intel·ligència artificial Coovally, que farà servir Barcelona per créixer cap a Europa i l’Amèrica Llatina.

Preveu invertir sis milions d’euros en els propers tres anys i arriba amb 15 treballadors.

Coovally es dedica a donar suport a empreses i particulars que es plantegin introduir la IA en els seus processos per tal d’incrementar la productivitat. L’empresa es va fundar l’any 2021 a Shanghai i té mig centenar de treballadors. Fins ara, estaven a Viena, però han optat pel 22@ perquè consideren que Barcelona és una ciutat molt ben connectada amb la resta de mercats del món.

També hem sabut aquesta setmana que Heura Foods, dedicada a la producció d’alternatives vegetals a la carn, ha llogat una oficina de 800 m² al 22@. I l’any que ve arribarà Bioinnova, una incubadora d’empreses farmacèutiques i biotecnològiques suïssa que ha llogat 5.000 m².

Qui ha agafat el camí contrari és la patronal CECOT, que aquesta setmana ha inaugurat la seva nova seu a l’Eixample, al carrer de Nàpols. Va decidir marxar del 22@. La raó és un dels principals hàndicaps del districte: com arribar-hi i la manca de centralitat. De fet, el comunicat de la patronal és tota una clatellada per a l’Ajuntament. Diu així: “La manca de serveis al voltant de la ubicació anterior es veu notablement millorada amb el canvi d’emplaçament”. Márquez reflexiona: “El 22@, per a molts, segueix sent un compartiment estanc… i sense servei ferroviari…”.

3. La cosa bona de… Antonio Carmona 

Antonio Carmona, director de Rodalies de Catalunya, va visitar el bàsics el dilluns 7 d’octubre i va deixar la seva cosa bona. El que més li agrada a Carmona de la ciutat són els seus barris. Es va criar a la Sagrada Família, antic barri del Poblet, i ara viu a Sant Andreu i considera que la vida que tenen aquests espais en l’àmbit familiar fa que cadascú des del seu barri se senti orgullós de ser de Barcelona i presumeixi de ser barceloní.