Ja s’han donat a conèixer els detalls de la proposta guanyadora per a les casetes d’Encarnació, a la Vila de Gràcia. L’Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest divendres al matí el projecte arquitectònic, obra de l’estudi UTE IMHAB Encarnació, que preveu una plaça pública al voltant de l’alzina bicentenària i que permetrà guanyar un espai de pas entre el carrer de Montmany i el de Manrique de Lara. L’edifici, que conservarà la façana històrica del carrer de l’Encarnació, tindrà 15 pisos i un casal per a gent gran. La proposta ha sorgit del concurs que va convocar l’Ajuntament el mes de febrer.
Una plaça tova
Pel consistori, amb aquesta projecte es dotarà de més amplitud tot aquest sector que, a més, s’incorporarà a l’eix que ja formen les places de la Virreina i del Diamant. La nova plaça serà tova, tindrà el paviment drenant i conservarà els arbres actuals. El comissionat d’Habitatge, Joan Ramon Riera, ha assegurat que el projecte “és molt respectuós amb la històrica reivindicació de la protecció de l’alzina”. Riera també ha destacat que des del 2018, “hi ha una cicatriu a la vila de Gràcia” i que per això era important desbloquejar el projecte.
Un edifici amb 15 pisos
L’edifici tindrà 15 pisos públics amb dues habitacions i disposarà d’espais comuns per als residents, un aparcament per a bicicletes i una terrassa comunitària a la primera planta.
L’immoble serà de quatre plantes —els baixos i tres pisos superiors— i a la planta baixa és on hi haurà el casal per a gent gran. Per entrar a aquest equipament s’hi haurà d’accedir pel carrer de l’Encarnació i, per als pisos, l’accés estarà al carrer de Manrique de Lara, a la banda muntanya de la nova plaça de l’Alzina. L’objectiu del consistori és que les obres puguin començar a finals de mandat i ara s’obrirà el termini per a la redacció del projecte executiu. El càlcul inicial és d’uns dos anys, aproximadament.
Salvem l’Alzina rebutja el projecte
El projecte ha rebut crítiques. La plataforma veïnal Salvem l’Alzina s’hi oposa perquè assegura que no respecta la integritat de l’alzina, així com tampoc de les casetes ni del jardí. Els membres de la plataforma van ser dels primers a conèixer els detalls d’aquest pla perquè van formar part del jurat que l’havia d’escollir. Creuen que no té en compte la salut ni el benestar de l’alzina ni dels seus voltants.
Diuen que les bases del concurs impulsat pel consistori estipulaven que el projecte guanyador havia de respectar l’alzina bicentenària i els 344 metres quadrats de jardins on està ubicada i afirmen que el projecte no ho compleix.
Satisfacció de la plataforma Gràcia cap a On Vas?
En canvi, l’altra plataforma veïnal que ha participat en el procés, Gràcia cap a On Vas? es mostra satisfeta amb el projecte presentat. “Ja hauria signat el primer dia arribar aquí”, ha afirmat Toni Ramon, de l’entitat, qui destaca que el projecte protegeix l’azina al mateix temps que converteix en espai públic un sòl “que era d’habitatge de luxe” i es garanteix “per a les casetes una bona solució”. Ara esperen els estudis que han de concloure si l’alzina rep un nivell de llum solar adequat. A més, assegura que l’acta del jurat inclou que s’ha de fer un informe que estudiï que la fonamentació no afecti les arrels de l’arbre protegit.