Dia a dia s’hi construeixen edificis, però la realitat és que el districte tecnològic del 22@, ideat per ser pol d’atracció de noves empreses, té una gran part de les oficines buides. Així ho conclou un estudi de la consultora Savills, que assegura que el 23 % dels despatxos de la zona estan disponibles, i un altre de l’Observatori dels Barris del Poblenou, fet públic aquest dimecres, que incrementa la xifra fins al 42 %.

El 22@ un “model de fracàs”

Segons l’entitat del Poblenou, aquesta situació hauria de servir per replantejar el model del 22@. Albert València, membre de l’Observatori, adverteix que “s’hauria d’aturar la construcció d’oficines i hotels a la zona i apostar per fer més habitatge, equipaments i potenciar-hi l’economia productiva“.

València assegura que “el 22@ és un model de fracàs” i creu que Barcelona hauria de fer com altres ciutats que després de la pandèmia “estan reorientant els seus districtes financers”. L’Observatori xifra en 336.203 els metres quadrats d’oficines disponibles i reconeix que al 22@ hi ha blocs sencers buits —o pràcticament— com ara l’edifici A111, la Torre Pujades o el One Parc Central.

L’Observatori apunta diverses causes com ara la promoció del teletreball i el fet que hi hagi empreses que incentiven la construcció d’oficines “com a actius financers i no necessàriament per la demanda real”, afirma València.

Obligats a baixar preus

La consultora Savills reconeix, per la seva banda, que la zona del 22@ és on la disponibilitat ha crescut més durant els primers mesos del 2023 i assegura que aquestes xifres han obligat a baixar els preus del lloguer del metre quadrat a la zona que ronda el 23 euros. Això sí, segons la consultora Savills, es tracta d’una situació que es preveu estacional i calcula que el mercat podria començar a canviar de tendència cap a finals d’any.

La modificació del pla del 22@

Per la seva banda, l’Ajuntament assegura que ja el mandat passat es va modificar el Pla General Metropolità del 22@ per tal de limitar la superfície que es destina a oficines i activitat econòmica. Ara bé, segons l’Observatori dels Barris del Poblenou, aquesta norma queda curta ja que “no afecta tota l’extensió que ja estava construïda ni la que tenia un projecte de transformació aprovat”.