Els floristes esperen vendre set milions de roses aquest Sant Jordi 2024, la majoria de les quals han estat produïdes fora de Catalunya. Són milers de roses que es regalen i es compren i arriben a casa, i què n’hem de fer? Com podem allargar la vida d’aquestes flors que ens arriben ja tallades?

Carolina Amorós, de l’associació Amics de les Roses de Sant Feliu de Llobregat, ha aconsellat al ‘bàsics’ primer netejar bé el gerro on es vol col·locar la rosa i posar-hi aigua fresca i neta. Un cop es té el recipient preparat, s’ha d’agafar la tija i amb un ganivet net i desinfectat fer un tall de 45 graus i uns dos centímetres i posar la flor ràpidament al gerro.

Canviar l’aigua cada dos o tres dies

Amorós també recomana ser constants i canviar l’aigua cada dos o tres dies i, cada vegada que ho fem, tornar a tallar la tija. A més, cal mantenir la rosa allunyada de la llum directa del sol i de la calor i vigilar de no mullar els pètals de la flor.

Una altra recomanació és treure el paper on va embolicada la rosa de Sant Jordi perquè pugui respirar i treure totes les fulles que caiguin o quedin dins del gerro.

Aspirina, lleixiu i barreja de sucre i llimona

Si no es pot canviar l’aigua de la flor sovint, explica Amorós que es pot posar mitja aspirina a l’aigua, una mica de lleixiu o una barreja de sucre i llimona.

L’experta assegura que seguint aquests consells la rosa pot durar entre una i dues setmanes.