No tenir una llar afecta directament la salut de les persones i, a més, n’escurça l’esperança de vida. Pateixen més malalties cròniques, mentals, addiccions i infeccions. Per millorar l’atenció que reben, el Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), a través del grup de treball Salut sense Llar, ha presentat un seguit de propostes com, per exemple, que es puguin visitar a qualsevol CAP de Barcelona.

En una entrevista al ‘bàsics’ Beatriu Bilbeny, metgessa de família de l’Equip d’Atenció Primària del Raval Sud i de la Junta del CoMB, ha alertat de la dificultat perquè les persones sense llar arribin al sistema sanitari. Per això considera que “la nostra feina és generar el vincle perquè confiïn en nosaltres”. A més també ha assenyalat la necessitat de formar els professionals, ja que moltes vegades es troben “amb dificultats en el maneig, el diagnòstic i el seguiment de les persones sense llar”.

Segons l’últim cens de l’entitat Arrels Fundació, més de 1.300 persones dormen al carrer a Barcelona. “La vulnerabilitat extrema que suposa viure al carrer afecta la salut de les persones” fins al punt que “moltes vegades significa una mortalitat precoç”. Bilbeny ha reclamat més places de convalescència, ja que assegura que recuperar-se després d’una operació per un càncer o després d’estar a l’UCI al carrer creu que és molt difícil.