La unió del tramvia per l’avinguda Diagonal segueix tenint un futur incert a curt i mitjà termini. L’Ajuntament ja ha explicat per boca de l’alcalde, Jaume Collboni, que podria ser que la connexió de la infraestructura s’hagi d’ajornar fins al proper mandat per la incompatibilitat amb altres actuacions, com l’allargament de l’L8 dels Ferrocarrils de la Generalitat. Però la consellera de Territori, Ester Capella, ha rebatut aquesta teoria al programa ‘bàsics’ afirmant que “les dues obres són compatibles i han estat pactades amb l’Ajuntament”. Capella ha argumentat que les dues obres “són necessàries” i s’han de fer “al més aviat possible”.

“Ampliar per ampliar l’aeroport era un acudit”

La consellera també ha contestat a les paraules del ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu, que va criticar la setmana passada la proposta del govern català per ampliar els horaris de funcionament de les pistes de l’aeroport del Prat. Capella ha defensat que “ampliar per ampliar l’aeroport era un acudit” i ha apostat per repensar la gestió aeroportuària de Catalunya. Entre altres qüestions, proposa apostar més pels aeroports de Girona i Reus i la seva connexió ferroviària, millorar-ne la gestió centralitzant-la a Catalunya i fer-ho seguint criteris de sostenibilitat. A més, ha reclamat que s’apliquin les inversions previstes al pla director del 1999, que inclouen mesures com la insonorització dels habitatges propers a l’aeroport, que permetrien augmentar la logística de les pistes.

En contra d’eliminar transport públic de Google Maps

Una altra qüestió que ha abordat Capella és l’eliminació a Google Maps de la ruta del bus 116 per arribar al Parc Güell, una línia que se saturava constantment pels turistes i que ara s’ha descongestionat. La consellera no s’ha mostrat partidària d’aquest tipus d’accions perquè “amagar el transport públic no és la millor manera”.

Regulació dels lloguers de temporada abans de les eleccions

Ester Capella ha reflexionat que encara és massa aviat per valorar l’impacte del topall dels lloguers quan fa un mes que va entrar en vigor. Però ha assegurat que l’executiu català seguirà molt de prop com es comporta el mercat immobiliari i ha criticat alguns aspectes de la normativa estatal, com el fet que l’índex marca un ventall de preus i no una comparació amb habitatges situats al mateix carrer. En tot cas, la consellera ha remarcat que “anem amb molt retard” en matèria d’habitatge i que les administracions han d’atacar diversos fronts. Entre les polítiques a aplicar, reivindica la regulació dels lloguers de temporada perquè “són una manera d’eludir un frau de llei”, que espera que arribi abans de les eleccions del 12 de maig. També ha lamentat la falta d’un pressupost al Parlament, que impossibilitarà la construcció de 1.700 pisos públics previstos a la ciutat.