Arriben el cap de setmana o les vacances i molts barcelonins deixen enrere la gran ciutat per anar al bosc, a fer un cim o ara, en plena temporada i amb bones previsions, a buscar bolets. Però, hi anem prou preparats? Què cal tenir en compte a l’hora de preparar una sortida?

Les dades demostren que cada vegada els bombers fan més rescats. El 2019 el GRAE va fer-ne 1.440 al medi natural i enguany, fins al 31 d’agost d’aquest 2024, se n’han registrat 1.172, 783 dels quals són rescats de muntanya. “Són molts rescats, però passen poques coses per la quantitat de gent que hi ha a la muntanya”, ha explicat en una entrevista al bàsics Rafael Esteban, bomber del Grup d’Actuacions Especials (GRAE),

Aquesta tardor no se n’escapa i segons el GRAE es preveu calenta pel que fa als rescats de boletaires. De fet, Esteban assegura que han d’anar a buscar molts boletaires: “Des del 9 de setembre a ara, uns 30 n’hem rescatat, una trentena”.

Què cal tenir en compte per anar a buscar bolets?

Segons els bombers, abans de sortir és recomanable comprovar la previsió meteorològica i informar-se sobre la zona on es vol anar. A més, s’aconsella dur equipament adequat, menjar i aigua i roba de colors vius per facilitar la localització en cas de perdre’s.
Per evitar perdre’s és important portar mapes i sistemes tecnològics (telèfon, GPS, aplicacions…) que se sàpiguen utilitzar bé per orientar-se i, en cas de perdre’s, trucar al 112. “S’han de conèixer els dispositius i no refiar-nos només de la distància de la ruta, cal veure l’orografia i en quin moment s’ha descrit, en quines condicions meteorològiques i en quina època de l’any”, aconsella Mariona Corbella, vicepresidenta del Centre Excursionista de Catalunya (CEC).
També és important no anar sol i mantenir el contacte visual o verbal i prendre punts de referència per orientar-se —camins, barrancs, el lloc on és el cotxe…—, així com intentar adaptar l’activitat a la condició física i edat i evitar zones abruptes i amb risc de precipitació. A més, cal planificar la tornada abans que es faci fosc.

Anar a la muntanya o a fer un cim són activitats que s’han de preparar bé. No és el mateix anar al Montseny que al Pedraforca. De fet, dues persones han mort en aquesta muntanya aquest 2024 i ja hi ha hagut 31 rescats en el que va d’any. Segons el GRAE el muntanyisme exigeix una preparació i es recomana entrenar-se i informar-se.

Com ens hem de preparar per anar a la muntanya?

Es recomana que abans de sortir es consultin les condicions meteorològiques i la seva evolució, i si les previsions no són bones, evitar fer la sortida. Si es tira endavant, cal planificar-la amb guies i mapes del recorregut amb la distància, el desnivell i l’orografia del terreny per adaptar-la a tot el grup, sobretot si hi van nens. Cal anar acompanyat o explicar a algú la informació de la ruta. També anar preparat amb l’equipament adequat: calçat adient i la motxilla per dur les coses imprescindibles (roba per si plou o fa vent o fred, mapa, telèfon mòbil amb la bateria carregada, un frontal, un xiulet, aigua i menjar). L’Àngel, responsable de la botiga GR Zero, a Gràcia, recomana el sistema de capes tant per a la part superior com per a la inferior: “Una segona capa, que anomeno calefacció, que abrigui, i una tercera capa, que anomeno finestres, que ens tapi de la pluja i el vent. Als peus, portar Gore-tex per estar sec i calent”.

Durant la marxa cal respectar les senyalitzacions de perill i si es va en grup s’ha de mantenir el contacte. També fixar punts de referència en el recorregut per poder orientar-se. Cal hidratar-se sovint i menjar aliments energètics. Es recomana si es té fred no deixar de caminar i en cas de boira o que es faci fosc, no sortir dels camins senyalitzats. Si hi ha un accident o desorientació, s’ha de trucar al 112.