Els establiments de records denuncien que se senten “perseguits des de fa temps” per l’Ajuntament de Barcelona. “La normativa no és clara i no tenim clar què hem de fer”, assegura el president de l’Associació de Negocis Turístics, Alok Lahad, després que aquest dimarts l’Ajuntament hagi ordenat el precintament de vuit botigues de “souvenirs” a l’Eixample. En una entrevista al programa ‘bàsics‘, de betevé, Lahad ha reclamat que el govern municipal es pronunciï obertament sobre si vol, o no, botigues de records a Barcelona: “Que ens deixin treballar en pau o que tanquin la botiga directament”, i ha sentenciat: “No estem venent droga ni estem fent res il·legal”.

Els botiguers reclamen una normativa més clara “que no canviï”. En aquest sentit, l’ordenança que regula els establiments de records obliga a tenir el producte de record agrupat, que no ocupi més del 20 % de l’espai comercial i que no sigui visible des de la via pública. Segons l’Associació de Negocis Turístics, que agrupa una seixantena de botigues d’aquesta mena, la gran majoria de comerciants s’han adaptat a la nova ordenança i hi han invertit “milers i milers d’euros”. Tot i això, segons Alok Lahad, “rebem multes de fins a 8.000 euros”. El president de l’Associació, a més, ha detallat que se’l va multar amb 10.000 euros, va pagar la sanció i, tot i això, “van trigar més de tres mesos a deixar-me obrir la botiga”.

Assenyalen el “top manta” com a competència deslleial

Pels botiguers de records, els venedors ambulants són “competència directa”. “No contribueixen a l’economia ni a la Seguretat Social”, assenyala Alok Lahad, que critica que, tot i això, “tenen tot el suport de l’Ajuntament”. El president de l’Associació de Negocis Turístics ha posat com a exemple una samarreta del Barça: “La venen més barata que el preu de cost que pago jo”, explica, fet pel qual “és impossible” poder-hi competir.

“Què hem de fer davant d’aquest fet?”, es pregunta Lahad, que subratlla que la indústria minorista està controlada en bona part per persones immigrants i que amb accions com la de l’Ajuntament es mostra “tolerància zero” cap als immigrants “que volen fer les coses legalment”.