Amb la confirmació de Ferran Mascarell a la llista de Junts per Catalunya, seran cinc els polítics que tenen o han tingut el carnet del Partit Socialista de Catalunya (PSC) que concorreran ara en candidatures rivals a les eleccions municipals 2019 el 26 de maig. I encara un sisè nom, que no prové del PSC, però sí del socialisme francès (Manuel Valls), s’ha d’afegir a aquest grup. És l’ona expansiva del “Big Bang” socialista després de les escissions i desercions dels últims anys.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Candidats a les eleccions municipals 2019 a Barcelona” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/politica/candidats-eleccions-municipals-2019-barcelona/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Tres caps de llista

El candidat actual del PSC, Jaume Collboni, s’haurà de batre amb vells coneguts que havien compartit formació política fins no fa gaire. Ernest Maragall, cap de llista per Esquerra Republicana (ERC), va estripar el 2012 el carnet del PSC, partit del qual ell havia estat un dels fundadors. A l’Ajuntament de Barcelona, després d’exercir diversos càrrecs de gestió, va ser regidor entre el 1995 i el 2004, en mandats del seu germà Pasqual Maragall i de Joan Clos.

A més de Collboni i Maragall, hi haurà un tercer cap de llista amb passat socialista. Manuel Valls va militar durant 37 anys, fins al 2017, en el partit homòleg francès, amb el qual va arribar a ser primer ministre. La seva trajectòria també inclou experiència en l’àmbit municipal, abans del salt a la política barcelonina, ja que durant 11 anys va ser l’alcalde d’Évry.

Duels “fratricides”

Un altre alcalde veterà i figura històrica del PSC, Celestino Corbacho, ocupa el número tres en la candidatura de Valls. El que va ser alcalde de l’Hospitalet durant 14 anys (25 com a càrrec electe) va afiliar-se al PSC-PSOE el 1976 i en va deixar la militància fa poc més d’un any. Tant amb Jaume Collboni com amb Ernest Maragall havia compartit també responsabilitats en els màxims òrgans directius de la formació.

També Barcelona en Comú inclou a la llista un exsocialista, Jordi Martí, que surt amb el número 8, de moment, en espera que els comuns decideixin què fan amb el forat que ha deixat Jaume Asens en el 4 en convertir-se en candidat a les generals. Serà el primer cop que Martí s’integra a la candidatura d’Ada Colau, tot i que ja ha format part de l’equip de l’alcaldessa aquest mandat, com a gerent municipal.

La trajectòria de Martí a l’Ajuntament, però, ve de lluny. Amb Joan Clos, va ser director i gerent de l’Institut de Cultura (ICUB), i amb Jordi Hereu, delegat de Cultura. Es va convertir en regidor del PSC el 2011 i en portaveu del grup municipal fins al 2014. Aquell any va caure en les primàries que van fer els socialistes per escollir candidat a les municipals i en les quals es va imposar precisament Jaume Collboni.

Poc després, Martí va deixar el partit i amb altres exsocialistes va impulsar el Moviment d’Esquerres (MÉS). Allà va coincidir justament amb Ernest Maragall. I ara tots dos tornaran a coincidir: en una mateixa campanya, però amb sigles diferents.

L’últim a incorporar-se a la cursa electoral ha estat Ferran Mascarell, que ho farà en la llista de Joaquim Forn i Elsa Artadi. De tots els exsocialistes va ser el primer a abandonar el partit, l’any 2010, quan Artur Mas li va oferir la conselleria de Cultura. En el mateix àmbit, Mascarell havia desenvolupat ja diverses tasques de responsabilitat a l’Ajuntament i en va ser regidor entre 1999 i 2006, una etapa en la qual va coincidir també amb Ernest Maragall en l’equip de govern municipal.

Comparteix a: