Cal considerar les xarxes socials un problema de salut pública? “Les empreses tecnològiques han amagat les evidències, però cada vegada n’hi ha més. La lluita que cal fer és semblant a la que es va fer contra el tabac“, ha assegurat Rosa Calvo, psiquiatra infantil i juvenil de l’Hospital Clínic de Barcelona, en una entrevista al ‘bàsics’. Precisament pel seu contingut addictiu, la metgessa ha demanat no responsabilitzar només les famílies del control d’infants i adolescents.

Els continguts estan dissenyats per enganxar. Hem d’exigir que els més petits no tinguin facilitats per accedir-hi”
Rosa Calvo, psiquiatra infantil i juvenil de l’Hospital Clínic de Barcelona

Aquest divendres el ple de Barcelona debatrà declarar les xarxes socials i les plataformes digitals com un problema de salut pública pels efectes en el benestar i la salut mental en els infants i adolescents, a proposició del PSC. L’experta considera adequat traslladar la qüestió al debat polític perquè “això permet alertar del problema i començar a garantir que les empreses proporcionin continguts més segurs”.

“No influeix només el contingut, sinó també el volum d’hores”

Calvo ha explicat que al Servei de Psiquiatria Infantil i Juvenil de l’Hospital Clínic tracten casos d’infants amb dificultats per socialitzar als quals les xarxes socials els dificulten encara més poder construir relacions de confiança. Però alhora també ha alertat que els nens i adolescents sense patologies prèvies també tenen riscos.

“Veiem disminució de les hores de son, absentisme escolar i trastorns de la conducta alimentària”
Rosa Calvo, psiquiatra infantil i juvenil de l’Hospital Clínic de Barcelona

També cal tenir en compte que “no només influeix el contingut, sinó també el volum d’hores d’exposició”.

Com detectar que l’adolescent té un problema?

Entre les conductes que la psiquiatra ha subratllat per detectar en adolescents que hi ha un abús de les xarxes socials, hi ha deixar de fer activitats que abans es feien amb gust, resistència a deixar el mòbil fora de l’habitació en anar a dormir i disminuir les hores de son.

A Barcelona, la meitat dels infants de Barcelona de 10 i 11 anys ja tenen mòbil i tres de cada quatre nens de 5è i 6è de primària admeten tenir problemes per deixar d’utilitzar-lo, segons l’Enquesta de benestar subjectiu de la infància feta la tardor del 2021.