Aprofitem la celebració de Carnaval per fer un recull de novetats musicals i videoclips animats i coloristes que, precisament, exploren universos de fantasia.

 

1

‘Good bad times’

Hinds, 2020

‘Good bad times’ és el primer avançament del proper disc de Hinds, ‘The prettiest curse’, el tercer de la seva discografia i amb portada també ben colorista de la fotògrafa de La Movida Ouka Leele. El quartet de Madrid més internacional ja té una llarga llista de dates previstes per Europa, EUA i el Canadà, on enguany giraran les seves cançons de pop fresc però alhora cada vegada més madur i elaborat en la producció i el so. Hi trobem guitarres dels 80 i homenatges als grups de noies dels 60, però també una clara empremta contemporània i una novetat: la introducció de l’”spanglish”.

2

‘3 segundos’

Melenas, 2020

En el seu últim videoclip, Melenas també aprofiten per convertir-se en tota mena de personatges de ficció. El quartet de Pamplona s’han plantat davant d’un croma i han començat a recrear escenes i personatges de diverses peces i referents audiovisuals de diferents dècades. Aquest festival visual tan simpàtic acompanya la cançó ‘3 segundos’, el primer avançament del seu disc nou, ‘Días raros’, que comptarà amb coedició d’un prestigiós segell de garatge dels EUA, cosa que permetrà al grup seguir girant internacionalment les cabelleres i, sobretot, les cançons plenes de guitarres punxegudes, harmonies vocals i molta “reverb”.

3

‘Momentary bliss’

Gorillaz ft. slowthai & Slaves, 2020

La formació britànica no presenta disc, sinó el projecte audiovisual col·laboratiu Song Machine, format per episodis que inclouran cançons, que s’acompanyaran de vídeos que mostraran el procés creatiu a l’estudi, entrevistes amb els artistes col·laboradors i animacions dels membres virtuals de Gorillaz. Els col·laboradors d’aquest primer capítol han estat el raper slowthai i la banda de punk Slaves. Gorillaz van trencar el motlle perquè consideraven que havia quedat antiquat, i ara amb aquest projecte fan un pas més enllà.

4

‘Become a Mountain’

Dan Deacon, 2020

Dan Deacon és reconegut per l’ús habitual de l’animació, pel color i per la psicodèlia amb què acompanya les cançons. Les seves peces són tot un desplegament sonor i cromàtic. És la primera vegada que aquest artista utilitza la seva veu natural i aquesta és una de les particularitats principals de l’últim disc de Dan Deacon, ‘Mystic familiar’, publicat recentment. La seva veu ja no és processada, ni utilitza el vocòder ni sons marcians, com en anteriors treballs. Explica que es tracta del seu disc amb més obertura emocional i transcendental però segueix sent un experiment electroacústic de pop extravagant, sintètic i calidoscòpic, que ens capbussa dins el cap d’aquest geni de Baltimore, que quan no està fent discos està fent bandes sonores.

5

‘Pius in Tacet’

Pantha du Prince, 2020

En aquest videoclip vèiem un personatge emmascarat que balla en un bosc, potser perquè aquest productor, compositor i artista conceptual alemany va viure als boscos dels contes dels Germans Grimm. Però també perquè el proper disc de Pantha du Prince es titula ‘Conference of trees’ i es va gravar mitjançant instruments de fusta construïts artesanalment per ell. Després del projecte i instal·lació fantàstica de les campanes, ara presenta aquest nou treball, fruit de la necessitat de fugir de l’ordinador i treballar amb sons més orgànics, sumats a l’electrònica, al techno, al house i al minimal.

6

‘Tamagotchi’

Cor Blanc, 2020

‘Tamagotchi’, aquelles mascotes electròniques de butxaca, és el segon videoclip del nou EP de Cor Blanc, ‘forever&tonight’. En aquesta nova peça gravada amb súper-8 del duet barceloní Cor Blanc podem veure clarament com confeccionen aquest món particular, que procuren adaptar també en les seves actuacions en directe. Són un grup que presta molta atenció al vessant estètic del seu treball, però també en l’aspecte compositiu i melòdic. Fan cançons rodones de pop amb sintetitzadors, guitarra i bases electròniques, somiadores i evocadores.

7

‘Delete forever’

Grimes, 2020

L’artista canadenca Grimes sempre ens sorprèn amb la seva estètica excèntrica i mutant. Però també ens ha sorprès perquè en aquesta cançó nova defuig del pop electrònic futurista habitual i aquí utilitza una estructura propera a la música country i hi introdueix un banjo, així com altres instruments orgànics com tambors i violins, entre altres elements generats digitalment. Aquesta cançó melancòlica s’inclourà en l’àlbum que publica aquesta setmana, ‘Miss Anthropocene’, que tracta el canvi climàtic antropomorf.

8

‘A ballet’

Sébastian Tellier, 2020

El videoclip ‘A ballet’ ha estat dirigit per Valentine Reinhardt, col·laborador habitual de Sébastien Tellier i que també va il·lustrar l’àlbum ‘L’aventura (2014)’. Aquí tenim Sébastien Tellier tot passejant i ballant bocabadat per les estances d’una casa encisadora i sobredimensionada. Aquest videoclip simpàtic i colorista acompanya una balada moderna que ha estat produïda per Jam City. És el primer avançament del proper treball d’aquest artista parisenc carismàtic, atrevit i experimental, que des del 2014 no publica disc d’estudi.

9

‘Noventas’

Pinpilinpussies, 2020

Pinpilinpussies publicaran aviat l’àlbum de debut, ‘Fuerza 3’, després d’un EP l’any passat que va fer caure a tothom de cul, amb la seva energia, força i execució tremenda. Aquest duet femení basc-català fa soroll i es fa sentir i ressona a bandes referents com Sleater-Kinney, Bikini Kill o Courtney Barnett, però amb empremta genuïna. ‘Noventas’, el single d’avançament del disc, també defineix molt bé la sonoritat de rock alternatiu i punk dels anys noranta de les cançons del grup.

10

‘Monument’

Jorra i Gomorra, 2020

Hi ha un home a Mallorca que ho fa tot i sort en tenim. En Jorra Santiago és un dels noms imprescindibles dels discos de pop rock independents fets a l’illa durant l’última dècada. Aquest orfebre de cançons ens presenta ara el seu últim disc, ‘Vellut i purpurina’, tocat, gravat i mesclat, gairebé tot per ell mateix. Una col·lecció de cançons pop tan brillants i perfectes com els mateixos títols, que parlen del desig, des del vessant més oníric fins al més irònic.

Comparteix a: