Quina relació hi ha entre disseny i democràcia? Com es veu la revolució des de l’escenografia? Quina resposta estan donant les arts escèniques al moment actual? Són qüestions que l’Institut del Teatre ha posat sobre la taula durant la Quadriennal d’Escenografia de Praga, que se celebra fins al 16 de juny. El comissariat de l’estand català ha apostat per propostes escenogràfiques que baixen de l’escenari i posen un peu a la realitat del carrer en una crida per la llibertat d’expressió. Escenografies que fugen del format merament expositiu i estan dotades d’acció i significat propis.

‘Prospective actions’, millor instal·lació

La reflexió i la protesta que impregnen la participació catalana a la Quadriennal ha convençut el jurat de Praga, que ha escollit ‘Prospective actions’ (Catalunya, 2004-2018) com a millor instal·lació en la categoria Països i regions. Una peça, signada per les escenògrafes Laura Clos i Xesca Salvà, i els dramaturgs Marc Villanueva i Pau Masaló, que planteja un joc interactiu en què el públic pot prendre consciència sobre els enfrontaments de les estructures de poder i la societat. La instal·lació s’articula a través del diàleg amb sis escenògrafs catalans (Cube.bz, Anna Alcubierre, Eugenio Swarzwer, Sílvia Delagneau, Max Glaenzel i Paco Azorín) sobre sis conflictes urbans succeïts a Catalunya. Una mirada escenogràfica sobre les noves formes d’articular l’espai públic.

 

Alumnes per la llibertat d’expressió

‘Theáomai’ és el títol de la proposta de quatre alumnes de Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD) de l’Institut del Teatre: Lola Belles, Sergi Cerdan, Sara Espinosa i Lluc Ubach. La instal·lació és una escultura en forma de cub gegant que convida el visitant a entrar-hi, guiat pels versos d’un poema. A l’interior, els propis creadors protagonitzen una acció performàtica que no volen revelar però que representa un compromís amb la llibertat d’expressió i convida l’espectador a elaborar el seu propi discurs a través de l’acte de mirar.

 

14 edicions al llarg de sis dècades

La Quadriennal de Praga se celebra cada quatre anys des del 1967 com una plataforma internacional de trobada i intercanvi entre professionals i escoles. L’Institut del Teatre hi participa des del 1987, primer al capdavant de la delegació espanyola i, des del 2015, com a comissari de Catalunya que ara participa de forma autònoma. En l’edició d’enguany hi ha representats 79 països a través de 800 artistes.