El taller de costura de l’Associació de Veïns de Roquetes és un formiguer d’activitat a pocs dies de la Fashion Week, la gran desfilada de moda del barri. Dissabte, 15, a les 19 h, la plaça de les Roquetes descobrirà les creacions d’enguany, dissenyades i fetes per les més de 70 persones que formen part del projecte Més per menys. És una iniciativa autogestionada, que es basa principalment en les donacions de teles i en els recursos aconseguits a través de la venda d’alguns productes confeccionats al taller. Però, sobretot, la Roquetes Fashion és un moment de sororitat i comunitat entre el veïnat.

Dignitat i reivindicació

La desfilada de les Roquetes va néixer fa set anys com una manera de celebrar el fi de curs dels tallers de costura del projecte Més per menys, que tenien com a objectiu treballar l’autoestima en un moment de crisi en què moltes veïnes es quedaven a l’atur i tancades a casa. La desfilada esdevenia una mostra del que podien arribar a fer. Per aquesta raó, sempre l’han definit com la passarel·la de la dignitat. “És més que una desfilada de moda- assegura Amparo Iturriaga, una de les emprenedores del projecte-, és un sentiment de col·lectivitat, que fem coses en comú, que totes ens donem suport, ens coneixem, i és la desfilada de la dignitat”. I és que darrere de la passarel·la hi ha molta més gent que treballa de forma invisible, amb el maquillatge, el pentinat, planxant o fent petites aportacions.

Més enllà del toc festiu, l’acte sempre ha tingut un vessant reivindicatiu. L’any passat va ser la defensa de les minories i la diversitat. “Aquest any amb el tema de la violència de gènere, que és un tema que ens toca a tots, volem fer alguna cosa també per mostrar el nostre rebuig a totes aquestes coses”, explica Iturriaga.

Fashion, Wood & Food Week

Amb el temps, s’hi han sumat nous tallers al projecte, com el de cuina i un de bricolatge. Des de fa un parell d’anys ja desfilen els plats i tapes creades en el Més per menys de cuina. Enguany, també hi són presents els participants del Més per menys bricolatge, que han fet l’escenografia de la desfilada. Per això, en aquesta edició el nom de la desfilada és Roquetes Fashion Wood & Food Week. També es recupera un punt de venda de complements fets al taller, amb l’objectiu d’aconseguir més recursos per a l’any vinent.