L’escriptor Martí Gironell va publicar aquest mes d’agost la novel·la històrica ‘Paraula de jueu’, la continuació d”El pont dels jueus’, i avui ens en ve a parlar a l”Àrtic’.

 

Reconstruir els ponts

Martí Gironell ens porta fins al Besalú del segle XIV. El pont romànic que acull als visitants ha quedat malmès per una riuada, i ara toca reconstruir-lo. Amb aquesta premissa, ‘Paraula de jueu’ ens torna als paisatges d”El pont dels jueus’, però en aquesta ocasió 300 anys més tard, quan el rebesnet del constructor original treballa en les obres de reparació del pont, però també coneix els secrets de la mística jueva i l’amor d’una jove a la Barcelona medieval. Una ciutat on els conflictes socials ja estan presents.

“La relació entre jueus i cristians era bona, de la gent del carrer. Tenien relacions comercials, sentimentals… Tot això estava documentat i no hi havia cap problema. Però què passa? Que es troba un nadó mort a les portes de la sinagoga major i hi ha un personatge, que va existir, el lloctinent del batlle reial de Barcelona, Guillem Sanfeliu, que, a partir d’aquell fet, comença a generar tota una mena de “fake news” de l’època, rumors, comença a estendre la incertesa. La gent de l’època no té fonts, no té manera de contrastar aquesta paraula sagrada donada des dels altars, des de les trones i amb el segell reial i, per tant, s’ho van empassar.”

Amb la seva nova novel·la, Gironell continua la història del seu poble natal, i ens parla dels conflictes que orquestren poders obscurs entre jueus i cristians, de l’amor i del poder de la paraula, capaç de donar vida i, també, de convertir-se en pont metafòric entre les diverses comunitats del poble.

Paraula de jueu

Fabular amb el passat

El garrotxí Martí Gironell ha fet del present un paisatge per al periodisme, i del passat un lloc per a la ficció. Nascut a Besalú, el Martí va començar a treballar a la ràdio del seu poble amb només 14 anys, abans de baixar a Barcelona a fer de locutor i redactor en diversos diaris. El 2001, la seva cara va començar a ser coneguda pel gran públic a la petita pantalla informativa, però molta gent l’ubica també com a escriptor, gràcies a les seves novel·les històriques, amb què ens ha portat a conèixer ‘El pont dels jueus’, explicar-nos qui va ser ‘L’últim abat’ o ratificar com d’important és ‘La força d’un destí’. Amb els seus llibres, Gironell s’ha convertit en un dels autors més venuts del món editorial en català, i potser és gràcies a aquest èxit que ara s’ha atrevit a tirar a terra el seu estimat pont de Besalú. Avui seu al nostre sofà per explicar-nos-ho, i nosaltres el rebem sabent que una bona manera de construir ponts és amb una bona conversa.

Comparteix a: