La barcelonina Maria Àngels Cabré va tenir clar ja fa molts anys que la revolució seria feminista… o no ho seria. Professora del màster de gènere, comunicació de l’Autònoma i periodista amb una llarga carrera, ha publicat llibres com ‘Leer y escribir en femenino’ o ‘Miralls creuats: Roig / Capmany’. A més, sempre reivindicativa, és directora de l’Observatori Cultural de Gènere des d’on ens recorda que encara hi ha molt per lluitar. I en la lluita, precisament, ha trobat una figura històrica com la de María Luz Morales, pionera del feminisme a casa nostra i un mirall en què reflectir-se. Ara, mentre edita els textos d’aquest referent del periodisme, repassa la història gràfica d’una lluita tenyida de lila. I nosaltres, la vigília del 8 de març, l’hem convidada a l”Àrtic’ perquè estem segures que, demà, ens trobarem pels carrers.
Ser dona i periodista als anys 20
Maria Àngels Cabré ha dedicat dos llibres a la periodista María Luz Morales, una gallega establerta a Barcelona que, als anys 20 del segle passat, es va convertir en la primera dona periodista del diari ‘La Vanguardia’. Allà, com en altres publicacions, va escriure crítica de cinema, primer, i de teatre, després, i va conèixer Marie Curie, García Lorca, Gabriela Mistral o Paul Valéry. Amb el temps i la Guerra Civil Espanyola, Morales es va convertir en la primera directora de ‘La Vanguardia’, un càrrec que li va passar factura amb la victòria del franquisme, va ser empresonada durant 40 dies i se li va retirar el carnet de periodista. Amb la biografia ‘María Luz Morales, pionera del periodismo’, i l’edició d”Alguien a quien conocí’, que recull texts d’aquesta pionera, Maria Àngels Cabré vol recordar una figura injustament menystinguda.
La revolta serà de color lila
Maria Àngels Cabré, però, no para, i aquest mes de març ha publicat un nou llibre, escrit amb Toni Galmés: ‘Lila, història gràfica d’una lluita’, amb què repassa la relació entre el disseny i la il·lustració i la lluita feminista. Tot i això, sense oblidar que continua treballant en l’Observatori Cultural de Gènere, que estudia la incidència de cada sexe en la cultura. I els resultats que mostra en els seus gràfics demostren fins a quin punt la lluita de Maria Àngels Cabré, de María Luz Morales i de tantes altres dones continua sent imprescindible.