A aquestes alçades del segle XXI, tenim molt clar que qui visqui a Catalunya i no sàpiga qui són els Manel porta molt de temps amagat sota una pedra. Barcelonins educats a l’Escola Costa i Llobera, el 2007 van guanyar el concurs de maquetes Sona 9 i, amb ‘Els millors professors europeus’, van viure un dels esclats de popularitat més incontestables del pop català actual. Però els Manel, lluny d’adormir-se sobre els llorers, han volgut experimentar i reinventar-se en cada un dels seus quatre discos posteriors, fugint de cotilles i de lectures preconcebudes. I sembla que la iniciativa els ha funcionat, perquè el seu èxit no ha parat de créixer, més enllà de l’Ebre i, fins i tot, dels Pirineus. Ara, el Guillem, el Roger, el Martí i l’Arnau publiquen ‘Per la bona gent’, i nosaltres, que ens hem sentit al·ludits, hem aprofitat per convidar-los al sofà. Perquè sabem que parlant la bona gent s’entén.

 

Un disc fet ‘per la bona gent’

Feia tres anys i mig que els Manel no treien nou treball. Mai, en tota la història de la banda, havia passat tant de temps, i alguna cosa d’això es nota en aquest ‘Per la bona gent’: melodies treballades i reflexives, un canvi de rasant respecte al seu so anterior, lletres inspirades i la introducció de “samplers” en moltes cançons. De fet, molts d’aquests criteris ja defineixen qualsevol dels treballs dels Manel, una banda acostumada a experimentar en cada àlbum, però en aquest cas la sensació redobla i es fa més evident en els seus jocs amb la tradició musical catalana, que els ha dut a ‘samplejar’ Maria del Mar Bonet, Maria Cinta, Lluís Llach o Els Pets, i amb les seves reflexions sobre el propi ofici del músic. I la fórmula els ha funcionat tan bé que els ha portat a ser número u a Espanya.

Una “boy band” polèmica

Els Manel saben parodiar-se a si mateixos i així ho han fet amb el tema i el videoclip de ‘Boy band’. Aquesta cançó, una de les més reproduïdes del nou disc, els ha portat problemes amb la Central Sindical Independiente y de Funcionarios (CSIF), a la qual estan adscrits un nombre important de mossos d’esquadra. Una paròdia del programa ‘Polònia’ de TV3 de la cançó dels Manel ha portat a aquest sindicat a denunciar l’espai satíric i ha citar a la banda barcelonina perquè declari en la causa. Tot i així, el disc dels Manel no es recordarà per aquest esperpèntic incident, sinó per la qualitat d’unes cançons que fan de ‘Per la bona gent’ un dels treballs del 2019.