Tot i néixer a Xile l’any 1962, Alain Johannes va passar la joventut a la Califòrnia dels 80. Allà va formar part dels Red Hot Chili Peppers, abans que actuessin amb aquest nom i aconseguissin el reconeixement internacional. De fet, Johannes va donar les primeres classes de baix a Flea, component de la banda californiana i virtuós d’aquest instrument. És una de les anècdotes que ens explica al reportatge.

“Per a mi, la música ho és tot”, explica Johannes. “El meu primer record és música, la meva primera connexió amb la part més misteriosa del meu ésser va ser quan vaig començar a fer música, a compondre”, afegeix.  La seva carrera va estar lligada, professionalment i sentimental, a la de la teclista Natasha Shneider. Junts van formar Eleven als 90. Van publicar cinc discos i van compartir gires arreu del món amb bandes de l’escena grunge com Pearl Jam o Soundgarden. Amb el cantant d’aquests últims, Chris Cornell, van publicar el disc “Euphoria Morning” l’any 1999.

Johannes ha format part de bandes com Queens of the Stone Age, Master of Reality i Them Crooked Vultures, el grup de John Paul Jones, Dave Grohl i Josh Homme. També ha participat en les gravacions de discos de No Doubt, Arctic Monkeys i Mark Lanegan, de qui és productor habitual. I ha estat de gira amb PJ Harvey; amb ella va actuar al Primavera Sound 2016. “He tingut una carrera molt afortunada, perquè he conegut gent genial”, resumeix Alain Johannes. “M’encanta formar part d’una família, d’un grup. El conjunt fa més que les parts individuals”, diu.

El primer concert en solitari a Barcelona

Aquest octubre Johannes va actuar per primer cop en solitari a Barcelona. Ho va fer a la Sala Rocksound del Poblenou amb motiu de la celebració dels 10 anys del web musical Binaural.es. Va ser un concert íntim i acústic en què el músic va interpretar les seves cançons per a bandes com Eleven o Queens of the Stone Age i temes dels seus dos àlbums personals: “Sparks” (2010) i “Fragments and wholes vol. 1” (2014) . Una d’aquestes composicions és ‘Endless eyes’, creada en record a Natasha Shneider, que va morir de càncer l’any 2008.