Els gossos també han arribat a la literatura. Els llibres sobre gossos estan en auge i a l’Àrtic n’hem fet un recull. Saps tots els gossos protagonistes que hi ha a la literatura? Amb el David Guzman repassem set títols destacats de literatura canina.

La millor manera de celebrar el número 100 de l’editorial Blackie Books és homenatjar la gosseta Blackie (qui els hi va donar el nom) i, de passada, tots els gossos literaris.

7 gossos als llibres…

‘El gran libro de los perros’

Jorge de Cascante. Blackie Books, 2018 

‘El gran libro de los perros’, de Jorge de Cascante, és un volum enciclopèdic de gossos literaris. Fidel a l’esperit fundacional, es tracta d’una antologia enorme feta de contes, fragments de novel·les, poemes, assajos, citacions i tota mena de referència literària canina. Literatura de tot ordre per on circulen noms com Chesterton, Kundera, Pla, Virginia Woolf, George Eliot, Patricia Hisghmith, Tolstoi o Clarice Lispector. I és que gairebé tothom ha escrit sobre gossos, des de diferents aproximacions, això sí.

Atenció! Per celebrar-ho, a l’Àrtic fem un sorteig d’un exemplar d’El gran libro de los perros‘. Aquí us expliquem com aconseguir-lo!

El gran libro de los perros

‘El lobo de mar’

Jack London, 1904. Ed. Random House, 2018

Jack London en sabia molt de gossos i d’animals. Potser el recordareu per ser el pare del gos Buck a ‘La crida del bosc’, o pel llop d’‘Ullal Blanc’, però segur que també recordeu el clàssic ‘El lobo de mar’, on trobàvem la confrontació entre l’idealisme de Van Weyden i la crueltat de Llop Larsen. Random House n’acaba de publicar una reedició, amb traducció de Javier Calvo i grans il·lustracions d’Ignasi Font per narrar aquesta història d’aventures a alta mar que London planteja com un aprenentatge moral i en què tornen a comparèixer les dualitats habituals: civilització i barbàrie, llibertat i esclavatge.

Lobo de mar

‘Timbuktú’

Paul Auster. Ed. Labutxaca, 1999

Hi ha altres casos en què el punt de vista del gos pren el protagonisme: una mirada subjectiva (i ben estrambòtica) és el que trobem a ‘Timbuktú’. Aquí el gos Mr. Bones ha perdut el seu mestre i narra (en monòleg interior) els últims dies amb ell a Baltimore en format “flashback”. Un protagonista preocupat pel fet que potser els gossos no van al més enllà i, per tant, no es podrà reunir amb el seu mestre. Un cas de gos sensible i empàtic en un Mr. Bones de set anys.

‘Lo mejor de Carlitos y Snoopy’

Charles M. Schulz, 1950. Ed. Debolsillo, 2012

També volem recordar un dels gossos més estimats de la cultura popular i, amb ell, un dels escriptors amb una imaginació mes fèrtil, Charles M. Schulz. Parlem de Snoopy, més bo com a escriptor que com a pilot, un dels millors gossos mai dibuixats. Linus, el filòsof de la manta, Lucy la rondinaire, el piano de Schroeder o la innocència incompresa de Charlie Brown formen part de la tira de premsa més llarga (mig segle!) i més estimada de la història.

Lo mejor de Carlitos y Snoopy

‘Hopi: El misteri de la lluna’

Josep L. Badal i Zuzanna Celek. La Galera, 2017

I d’un gos escriptor passem a un gos en clau detectivesca, nascut de les històries que J.L. Badal explicava als seus fills i que han acabant generant una sèrie de molts volums protagonitzats per l’Hopi, un cadell molt hàbil, el Ferran i la Balbina, a partir de l’internat Sharlok Home (dirigit pel professor Salami). Un llibre en què òbviament els casos per resoldre són el pretext per parlar d’amistat i valors.

El misteri de la lluna

‘Tirolí, pirolí, pop!’

Maurice Sendak, 1967. Ed. Kalandraka, 2018

Parlem ara d’un conte preciós i un punt melancòlic protagonitzat per l’adorable gosseta Jennie. Un llibre que Sendak va escriure com a homenatge a l’animal de companyia que s’acabava de morir, amb una gran traducció de Miquel Desclot. La història comença amb la Jennie mirant per la finestra on una planta li pregunta per què vol sortir a explorar si ja ho té tot. Però ella té ganes d’explorar, de veure món, de ser actriu…, en definitiva, de no quedar-se amb la comoditat del món conegut i anar a l’aventura.

Tirolí Pirolí Pop

‘Els gossos’

Hervé Guibert, 1981. Ed. Galàxia Gutenberg, 2013

‘Els gossos’ és una història molt personal d’altíssima volada eròtica, en què la idea dels gossos funciona de manera figurativa. Gossos que es barallen per un tros de carn, com en els dibuixos de Miquel Barceló (gran amic de Guibert i encarregat d’il·lustrar l’edició). Un llibre escrit per combatre l’enyorança de l’ésser estimat, en què els gossos que surten també prenen la paraula.

Els gossos

… I un ratolí!

‘Firmin’

Sam Savage. Ed. Labutxaca, 2006

I deixem els gossos per acabar parlant d’un ratolí que neix en una llibreria de Boston i recordar així a Sam Savage, creador d’aquest heroi lletraferit i que va morir la setmana passada. Firmin com a “outsider” literari i animal: mentre els altres busquen restes de menjar a ell només li interessa llegir tot el que troba a la llibreria. Una gran faula d’amor a la lectura.

Firmin