Què?
Tot i que la pandèmia ens obliga a estar per casa, la cultura no es vol aturar. I això ho saben molt bé els organitzadors d’El Meu Primer Festival que ens proposa una nova edició i ho fa oferint bona part de la seva programació en línia, que ara mateix repassem.
Quan?
Del 13 de novembre al 4 de desembre del 2020.
Com?
L’edició d’enguany del festival es podrà veure a Filmin. L’única excepció és la programació de clàssics, pensada per als cinemes i que està pendent de la possible reobertura de les sales si ho permet el rebrot del coronavirus.
Cinema per als més petits
El cinema, com tota la bona cultura, no discrimina ni nacions, ni religions, ni classes socials ni, és clar, edats. I per demostrar que del setè art se’n pot gaudir abans, fins i tot, d’aprendre a parlar, torna El Meu Primer Festival, el certamen cinematogràfic per a nenes i nens de dos a 12 anys. La tretzena edició d’aquesta cita per als petits cinèfils se celebrarà sota la batuta de dos germans molt esbojarrats: la Leia i el Clip Claqueta.
Ja ho heu sentit, el festival tindrà lloc del 13 de novembre al 4 de desembre al portal de Filmin i als cinemes de Barcelona, Madrid i diverses poblacions de Catalunya… si és que la pandèmia ho permet. La programació d’enguany disposarà de 90 pel·lícules que integraran llargmetratges d’estrena, clàssics, migmetratges i curtmetratges, i en què la imatge real conviurà amb l’animació. I entre les principals estrenes, recordarem la figura de la Calamity Jane.
La Martha Jane Cannary, o com la coneix la història, la Calamity Jane, va ser un dels grans noms del salvatge oest. Ara, el cineasta francès Rémi Chayé ens recorda el seu cantó feminista i emancipat en aquest film.
Animació darrere el teló d’acer
I seguint amb els referents històrics, El Meu Petit Festival aposta pel cinema com a vehicle per acostar els traumes recents d’Europa als més petits amb títols com ‘Fritzi, un conte revolucionari’.
La història d’una nena que viu els dies previs a la caiguda del mur de Berlín serà un altre dels plats forts de la programació d’enguany. A més d’aquests i altres llargmetratges, el festival també tindrà una àmplia selecció de curtmetratges, agrupats en blocs adreçats a infants a partir de dos, quatre i set anys. A banda de les seccions oficials, aquest any tindran un país convidat amb una indústria d’animació infantil important, poc coneguda però de molta qualitat: la República Txeca.
Personatges molt estimats de la cinematografia txeca com El petit talp conviuran amb propostes contemporànies que tenen en comú el talent de l’animació de l’Europa de l’Est.
Clàssics per als infants
Però al marge de la programació de novetats, el festival també vol mostrar als més petits com de divertit pot ser el cinema antic, en blanc i negre i, fins i tot, mut.
‘El modern Sherlock Holmes’ un dels clàssics de Buster Keaton, ens presenta un jove projeccionista aspirant a detectiu que ha de resoldre el cas del robatori d’un rellotge, propietat del pare de la noia que estima. Una bona oportunitat per recuperar un títol imprescindible del cinema, que es manté tan fresc com fa quasi bé 100 anys. I si parlem de clàssics per a totes les edats, hem de parlar d’Hayao Miyazaki.
El relat de la petita bruixa que aprèn els secrets de l’ofici ja és un dels més ben valorats de la carrera del cineasta japonès. La programació dels clàssics d’enguany es veurà a les sales de cinema, si reobren abans del 4 de desembre. Però la tasca del públic infantil no es reduirà a la funció d’espectadors. El Meu Primer Festival també té tallers a escoles, xerrades amb directors i un jurat seleccionat entre nens i nenes, que seran els encarregats d’escollir els films premiats a la secció oficial.