SALUTEM – Accions comunitàries del barri de la Salut aglutina entitats, serveis i veïns amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats del barri a través del treball en xarxa. Per això, durant aquests mesos de crisi sanitària no han volgut deixar ningú enrere i s’han adaptat per poder acompanyar els veïns de la zona. Ara, ho han fet amb els joves del barri a través d’un casal de cinema.

Un casal de cinema per retrobar-se

Són 11 joves d’entre 13 i 16 anys que s’han retrobat després de mesos de confinament. El casal que han organitzat Salutem i Aedo Social Films els ha permès tornar a tenir contacte amb companys del barri. L’excusa ha estat fer un curtmetratge, però el més important per als joves era tornar a parlar en persona, sense una pantalla entre mig com han fet durant el confinament.

L’Enric Brotons és l’encarregat de filmar el “making of” del curt i explica que per ell el retrobament presencial ha estat molt positiu, “d’estar tot el dia a casa a tornar-nos a trobar”, explica.

Els joves han fet un curtmetratge

El casal de La Miranda a la Salut s’ha transformat aquestes últimes setmanes en un plató de cinema. Els joves que hi participen s’han dividit per grups i s’han organitzat per tasques, des de direcció d’art, escenografia, il·luminació, maquillatge o guió. La Nerea Codina és protagonista del curt, però també s’ha involucrat en més feines: “Jo, per exemple, he estat a art i vam estar fent tot l’attrezzo. A més, a més, aquesta setmana estem gravant i tinc un paper, jo soc la bruixa de la història·.

Ara, el curt ja està gairebé rodat i acaben les últimes escenes de la història que han imaginat, una princesa que emprèn un viatge de descoberta.

L’entitat ha acompanyat els veïns durant el confinament

El casal de cinema és un dels projectes que s’han impulsat des de SALUTEM – Accions comunitàries del barri de la Salut per fer front a la covid-19. Des del confinament han intentat que cap veí se sentís sol, organitzant cafès virtuals, acompanyaments telefònics o la creació de l’ateneu del barri. Per la Georgina Rosell de Salutem – Accions comunitàries aquesta és una tasca que ve de lluny i ha facilitat seguir teixint sinergies. “Sort que ja teníem una xarxa creada com a barri i des de la comunitat vam començar a crear coses una mica en funció del que veiem que anàvem necessitant“, explica.

SALUTEM, Medalla d’Honor de Barcelona

De fet, l’entitat ja ha tingut alguns reconeixements per la seva feina, com el Premi Vila de Gràcia i, ara, la Medalla d’Honor de Barcelona. L’últim plenari de Barcelona va aprovar aquest darrer reconeixement per la tasca de 15 anys d’enfortiment de la comunitat, de millora de les condicions de vida i cohesió social al barri.

SALUTEM continua construint i esperen poder estrenar el curtmetratge que han elaborat els joves al setembre, durant la Festa Major de la Salut.