Se celebra la 5a edició del festival de documentals de moda Moritz Feed Dog, amb un total de 15 pel·lícules que es poden veure als Cinemes Aribau. Hi trobareu temes recurrents com la tradició tèxtil antimoda ràpida, personatges excèntrics i carismàtics i alta costura. La Laura Sangrà repassa algunes de les produccions més interessants.

‘Yellow is forbidden’

Dijous, 28 de març, a les 20.45 h / Cinemes Aribau

El festival donarà inici amb un documental sobre la que probablement és la dissenyadora xinesa més cotitzada actualment: Guo Pei.

És coneguda des de fa molts pocs anys, i tot gràcies a Rihanna i a la gala MET del 2015. S’inaugurava una gran exposició de moda xinesa i d’inspiració xinesa en diàleg amb art xinès. I Rihanna va tenir tota l’atenció amb un vestit de costura xinesa.

 

A partir d’aquell dia, Guo Pei va començar a estar en boca de tothom a occident. A l’any següent, la Cambra Sindical de l’Alta Costura va convidar-la a presentar col·lecció a París, i en aquest moment és quan arrenca el documental ‘Yellow is forbidden’, un color tan de moda, també prohibit ara i aquí com a l’antiga Xina imperial, per motius diferents, això sí.

Va ser  convidada a la Cambra Sindical de l’Alta Costura i és tot un honor i un privilegi. És l’organisme que des del 1868 determina quines cases són alta costura i quines no partint de requisits tan estrictes com que la marca tingui almenys un taller a París amb un mínim de 20 treballadors a temps complet, i que cada temporada presenti com a mínim 50 dissenys originals i que després farà a mida de la clientela.

Així doncs, Guo Pei trenca amb el tòpic que a la Xina només hi ha “sweatshops”, és a dir, tallers d’explotació de gent de totes les edats on es treballa en condicions infrahumanes.

‘Cambodian textile’

Dissabte, 30 de març, a les 16.30 h / Cinemes Aribau

La guerra civil i la dictadura de Pol Pot van arrasar amb la tradició tèxtil cambodjana, però alguns bastions van resistir, per exemple la de la seda, feta a mà i de la mateixa manera des de fa centenars d’anys. El protagonista d’aquest documental es Morimoto, un veritable guardià d’aquesta tradició en perill d’extinció.

‘Call it a balance in the unbalance’

Dissabte, 30 de març, a les 19.15 h / Cinemes Aribau

De Mallorca al món: Miguel Adrover. Fa més art que moda, també al marge de la moda ràpida i del capitalisme, un dissenyador que va fer fama al Nova York dels 90 amb marca pròpia. Adrover a través de la moda reflexionava sobre temes que ara estan sobre la taula però fa 20 anys no, com la islamofòbia, el consumisme i la sostenibilitat. La realitat de Nova York amb la caiguda de les Torres Bessones el va superar i va retirar-se a Mallorca, on fa roba i fotografia.

Va guanyar el Premi Nacional de Moda 2018 del ministeri de Cultura. El va guanyar per sorpresa pròpia i aliena, perquè viu molt al marge de tot i ja no està en actiu, però volien reconèixer la influència de la seva carrera en nous dissenyadors i com de pioner va ser en alguns temes com la sostenibilitat i el conegut com “upcycling”, fer noves peces a partir d’altres ja existents.

Miguel Adrover assistirà al festival en persona dissabte a les 20.30 h a la sala 4 després del documental. Per cert, era molt amic del dissenyador Alexander McQueen. Adrover va treballar per a Givenchy a París, quan McQueen va agafar les regnes de la mansió i la va posar de cap per avall.

‘McQueen’

Divendres, 29 de març, a les 17 h / Cinemes Aribau

El retrat definitiu d’un geni de les passarel·les que va marcar diverses generacions però que es va suïcidar el 2010, quan estava a la cúspide de la seva carrera.

McQueen era molt teatral i molt creatiu. Potser una de les seves peces més famoses va ser una levita feta amb una bandera del Regne Unit esparracada que vam poder veure de prop fa un parell d’anys al Museu del Disseny de Barcelona, perquè McQueen la va fer per a David Bowie. I alerta fans de la moda i l’estil que ara implosionareu: David Bowie cantant ‘Fashion’ el 1996 als Premis de la Moda del Regne Unit vestit amb la levita de McQueen.

‘The legend of Leigh Bowery’

Divendres, 29 de març, a les 20.15 h / Cinemes Aribau

Leigh Bowery va fer de model per a Lucian Freud, un dels pintors més destacats del segle XX, net de Sigmunt Freud, el que està considerat el pare de la psicoanàlisi. Durant un temps Freud va treure-li a Leigh Bowery tot l’artifici per traspassar-lo a la tela. I això és dir molt, perquè l’artifici d’un dia normal per a Leigh Bowery era d’un gran calibre.

Era un provocador arribat d’Austràlia que va revolucionar la petita illa gris d’Anglaterra. Era dissenyador però no estava pendent de les vendes, ell era el seu millor model. Hedonisme, volgudament grotesc, creativitat i molt de ball, perquè es passejava pels clubs fent de gogó. Per saber-ne més, no us perdeu el documental ‘The legend of Leigh Bowery’ i la taula rodona sobre bellesa convulsa de divendres a les set de la tarda entre experts en el tema per parlar de Bowery i McQueen.

‘Cassandro, the Exotico!’

Diumenge, 31 de març, a les 17.45 h / Cinemes Aribau

Cassandro l’Exòtic, lluitador mexicà que per pujar al ring prefereix posar-se la màscara de pestanyes en lloc de la màscara mexicana. Ell mateix explica que la gent el veu com un líder exòtic, una deessa exòtica, que li diuen el Liberace de la lluita lliure però que també les ha passades magres. I per “passar-les magres” vol dir que l’han assetjat i colpejat – fora del ring- pel simple fet de ser diferent, una qualitat que justament el Moritz Feed Dog celebra, la diferència que ens fa més rics i plurals i interessants!