Entrar aquests dies al vestíbul del Centre Cívic Can Basté és com endinsar-se en l’úter d’una mare a punt de parir. Agustín Santoyo ha pintat amb patrons de les cultures llatinomericanes i amb colors llampants les parets i sostres per evocar el part de la seva parella, un part natural de 36 hores, a l’hospital, sense medicalització, en el qual ell va ser present acompanyant-la en el procés i en les reflexions.

Una obra molt personal

Respecte al part, l’artista diu: “Són metàfores d’aquell moment, quan estan vinculades la vida, la mort, el fet de ser una persona i convertir-te en una altra. La meva parella em va dir que era com si li haguessin donat una pistola i li haguessin dit: ‘dispara’t i naixerà la teva filla’, i aleshores és aquesta metàfora el títol de l’exposició, Revolver místico para renacer en la maternidad”.

El ventre matern

Un segell personal de Santoyo és que les seves exposicions no es limiten als quadres, sinó que transforma i adapta tot l’espai. En el cas del vestíbul de Can Basté, va decidir convertir-lo en un úter matern perquè els visitants es trobessin dins el ventre de la seva obra. Hi va treballar durant tres setmanes, en les quals va exportar a mida gran els detalls i els patrons que es poden veure als dibuixos. “M’agrada molt treballar del més general al particular. Quan entres t’impacta molt el general dels patrons en gran format i quan t’apropes a la peça és quan veus el detall, la minuciositat”, explica l’artista. Tothom qui visita Can Basté queda fascinat per aquesta obra. que s’expandeix per sostre i parets però que serà efímera, Tant com duri l’exposició, que té de data límit el 18 de maig.

L’artesania popular llatinoamericana

Els dibuixos d’Agustín Santoyo es basen en patrons. Llicenciat en arts visuals, troba sobretot inspiració als referents de la cultura popular, les artesanies i teixits tradicionals mexicans en particular i llatinoamericans en generals. “Es tracta d’una manera de reivindicar un art, una artesania que ha estat menystinguda durant molt de temps —assegura—, la porto a un altre escenari per donar-li el valor que mereix”. També les sanefes en paper que decoren un part de l’exposició són les que els mexicans fan servir per decorar el dia de Tot Sants i han estat elaborades per un artesà a la manera tradicional.