La Fundació Joan Miró ha fet realitat un dels desitjos de l’artista. Joan Miró volia que el ‘Tapís’ -que presideix una de les sales del museu- es pogués observar per davant i per darrere. Però no va ser possible perquè l’obra és de grans dimensions, fa 7,5 metres per 5 metres, i pesa una tona.

Tapís Joan Miró

Després de 40 anys s’ensenya el dors del tapís

Ara, 40 anys després de la creació d’aquesta peça (1979), la Fundació n’ha deixat al descobert el dors. L’obra s’ha hagut d’aixecar i enretirar dos metres de la paret. Durant tres setmanes els restauradors s’han encarregat de netejar les fibres del tapís i examinar el folre que en cobreix la part posterior. Aquests treballs s’han fet en horari de públic i ha permès als visitants viure-ho en primera persona. Un cop acabada aquesta tasca de neteja l’organització del museu ha decidit deixar visible la part posterior de l’obra fins al 12 de maig. Entre la paret i el tapís s’ha obert un passadís que permet observar la peça com si es tractés d’una escultura.

Tapís Joan Miró

El ‘Tapís’ és un dels cinc tapissos monumentals que va fer Joan Miró durant la dècada dels 70. Un s’exhibia al vestíbul d’un dels gratacels del World Trade Center, a Nova York, i va desaparèixer amb l’ensorrament de les Torres l’11 de setembre del 2001. L’obra que s’exposa a Barcelona es va fer amb la col·laboració de l’artesà tèxtil Josep Royo. La part frontal està feta de jute, cotó i llanes de colors molt vius i els dibuixos que conformen són molt característics de l’artista. A la part posterior s’hi pot veure com estan teixides les fibres i la trama que conformen.

El ‘Tapís’, a fons

La Fundació Miró ha organitzat, els dissabtes 6 i 27 d’abril, una visita comentada per conèixer a fons l’obra. A més, s’ha programat un taller per treballar la tècnica del tapís en el qual els participants teixiran una peça.