La granadina Cristina Morales ha fet de la paraula una arma per qüestionar-nos, sacsejar-nos i mostrar les nostres vergonyes com a societat. Llicenciada en Dret Internacional, amb només 23 anys ja va publicar el seu primer llibre, ‘La merienda de las niñas’, al qual van seguir d’altres com ‘Malas palabras’ i ‘Terroristas modernos’. En tots ells, la Cristina va demostrar el seu talent a l’hora de transgredir els límits de la narrativa convencional i elaborar, al mateix temps, discursos lúcids i radicals contra la societat en què vivim. Amb aquest bagatge, el 2018, el retrat de quatre dones que comparteixen pis a la Barceloneta li va servir per guanyar el Premi Herralde i, enguany, el Nacional de Narrativa. I avui seu al sofà de l”Àrtic‘, on ens agraden tant les lectures fàcils com les difícils, sempre que siguin estimulants.

 

La lectura fàcil de Cristina Morales

A la seva nova novel·la, Cristina Morales qüestiona els paràmetres amb què la societat etiqueta els individus com a normals. La normalitat és una trampa del capitalisme? Una manera de tenir-nos dòcils i assimilats a un model social que no funciona? A través de les seves quatre protagonistes, totes elles amb un grau o un altre de discapacitat, Morales critica les convencions i la correcció política que emmascara intencions sancionadores i controladores. L‘Àngels, la Patri, la Marga i la Nati viuen en un entorn on es parla de nova política, de crisi social i econòmica, d’ocupació, de control governamental, de dansa i d’anarquisme, i les seves reflexions ens porten a considerar que, com més discapacitada és la protagonista (segons els patrons socials), més lúcida és la seva opinió.

Cristina Morales

Ballar contra el poder

La idea de ‘Lectura fácil’ neix de les activitats com a ballarina que Cristina Morales desenvolupa a Barcelona. Amb la companyia Iniciativa Sexual Femenina, Morales ha organitzat activitats amb persones que tenen algun grau de discapacitat i, de la consciència de com la dansa també vol, en algunes ocasions, ‘normalitzar’ la diferència, va néixer el personatge de la Nati. Un cop escrit ‘Lectura fácil’, la Nati ha tingut vida més enllà en l’espectacle ‘Catalina’, que la companyia ha representat a l’Antic Teatre aquest 2019. I mentrestant, Cristina Morales continua lluitant per qüestionar la societat des de les pàgines dels seus llibres.