El 1984 el dissenyador Harry Marks i l’arquitecte Richard Saul Wurman van fundar l’organització Technology, Entertainment, Design, o el que és el mateix, el TED. La seva intenció era organitzar congressos i xerrades sobre temes de política, societat, negocis, educació, ciència o art, i tot i que la premissa pogués semblar molt simple, ben aviat va atreure l’interès de conferenciants i públic als Estats Units. A partir del 2002, quan se’n va fer càrrec l’empresari Chris Anderson, el TED va guanyar popularitat en l’àmbit internacional, i es va expandir a 133 països i diversificar en xerrades locals, franquícies, activitats per a joves o, des del 2012, en el TEDxBarcelonaWomen. Ubicat a Barcelona, aquest certamen fomenta l’empoderament de les dones i contribueix a l’èxit d’unes sigles que acumulen milers de conferències i milions de visionats en línia que han reivindicat el poder de la paraula.

Ballar i repensar la ciutat al TEDxBarcelonaWomen

A Barcelona, el TEDxWomen té lloc a l’edifici Imagina de Mediapro la tarda de divendres. Un any més ponents de les disciplines més diverses es reuniran per parlar de la seva visió de les coses, marcada, en tots els casos, per una arrel feminista. A la taula de l”Àrtic‘ d’avui rebem la Clara Montes, directora del TEDxBarcelonaWomen, i les conferenciants Olaya Aramo i Blanca Valdivia. Tot i venir d’àmbits diferents, aquests dos noms representen el vincle feminista que uneix l’heterogeneïtat de veus que hi ha al TEDxBarcelonaWomen: Olaya Aramo és una sociòloga i ballarina especialitzada a portar el feminisme i la sensibilitat transgènere i “queer” al ball. Blanca Valdivia és sociòloga i gestora urbana i forma part del Col·lectiu Punt 6, que proposa un disseny urbà més feminista.

Un format amb grans veus

Al llarg dels seus 35 anys d’existència, alguns dels grans pensadors i activistes del segle XXI han fet conferències al TEDTalk. Potser entre les més rellevants hi ha la que va fer la nigeriana Chimamanda Ngozi Adichie i que va contribuir a convertir-la en una de les veus més destacades del feminisme modern. La seva xerrada, que duia com a títol “Tothom pot ser feminista“, es va convertir després en un llibre de molt d’èxit, i un exemple del fet que a través d’una conferència com la seva, o com les que es podran veure al TEDxBarcelonaWomen, es pot treballar pel feminisme.