Som a les portes de Nadal i, per tant, també a punt que comenci una gran època per a grans concerts de música clàssica, òperes i ballets. Repassem alguns dels més significatius d’aquí i d’Europa.

1

Concert de Cap d’Any de Viena

Viena. Del 30 de desembre a l’1 de gener. De 690 a 3.490 euros

Per a aquestes dates és un clàssic començar a tenir presents els valsos dels Strauss i la ciutat de Viena, però us assegurem que no cal anar fins a Àustria per gaudir de la música clàssica. El Concert de Cap d’Any de Viena és dels més emblemàtics que hi ha al món i, per això, cada any uns pocs privilegiats el poden veure en directe des de la sala daurada de la capital austríaca. No obstant això, més enllà de Viena hi ha moltes propostes interessants per gaudir en dates de Nadal i que no suposen una despesa tan desorbitada.

2

‘Cavalleria rusticana’ i ‘Pagliacci’

Gran Teatre del Liceu. Fins al 22 de desembre. De 12 a 258 euros 

Precisament, a Barcelona, podem gaudir de la música clàssica sense moure’ns de casa. I, més concretament, amb una proposta que podem veure fins al proper 22 de desembre, que ens permet gaudir de dues òperes al preu d’una. Michielatto demostra ser un gran director teatral perquè amb idees molt senzilles, moviments escènics molt nítids, una gran il·luminació i, és clar, amb una gran direcció d’actors, fa una cosa molt bona: unir dues òperes que sempre ens presenten per separat. És a dir, ‘Cavalleria rusticana’ i ‘Pagliacci’ són dues òperes que fa molts anys que es programen de manera conjunta, però el més habitual és que primer en facin una i, seguidament, l’altra, sense que s’integrin l’una amb l’altra. Aquí el que es fa és proposar alguns girs perquè el drama de Turiddu a ‘Cavalleria’ connecti amb el de Canio a ‘Pagliacci’ i, a més, amb un gran repartiment, ja que el tenor francès Roberto Alagna està pletòric en aquesta producció, com també ho estan la resta d’intèrprets.

3

Jordi Savall & Le Concert des Nations

Palau de la Música. Dimarts, 17 de desembre, a les 20 h. De 35 a 110 euros

Jordi Savall és un dels màxims experts en música antiga i del barroc, amb la formació Les Concert des Nations i La Capella Reial de Catalunya oferiran l”Oratori de Nadal’, de Johann Sebastian Bach el proper dimarts, 17 de desembre, al Palau de la Música Catalana. Savall és un dels directors del repertori antic i barroc de més prestigi internacional, i començar les festes de Nadal escoltant aquest preciós oratori és una molt bona manera de donar espiritualitat a aquestes festes.

4

Concert de Cap d’Any. Amb Salvador Brotons

L’Auditori. 28 i 29 de desembre. 26 euros

Salvador Brotons dirigeix la Banda Municipal de Barcelona, les bandes són formacions pensades per fer música en espais oberts, per això tots els instruments tenen un gran volum de so (metalls i percussió, bàsicament), i per això no hi ha instruments més delicats, com els de corda. De fet, els propers dies 28 i 29 de desembre podeu acomiadar l’any 2019 amb un concert deliberadament nadalenc, però amb l’energia pròpia del director barceloní i amb obres de Xostakóvitx, Txaikovski i, és clar, Johann Strauss.

5

‘Tosca’

La Scala de Milà. Fins al 8 de gener. Entrades esgotades

Cada 7 de desembre, coincidint amb Sant Ambrogi, el patró de Milà, la Scala aprofita per donar oficialment el tret de sortida de la temporada, i això a Itàlia és tot un esdeveniment social i cultural. Això fa que cada any s’hi presenti una òpera amb el bo i millor del món i, enguany, li ha tocat a ‘Tosca’, de Puccini, amb la gran Anna Netrebko. Les crítiques són unànimes i aplaudeixen a la diva russa, per tant, una bona opció per la nit de Cap d’Any és anar a Milà i buscar una entrada.

6

Concert de Cap d’Any de la Filharmònica de Berlín

Edifici de la Filharmònica de Berlín. 29, 30 i 31 de desembre. De 58 a 290 euros

Si el concert de Viena té el prestigi, el concert realment interessant el fan cada any a Berlín, i no pas a Viena. La Filharmònica de Berlín, enguany, ha previst un concert amb referències a musicals com ‘Carousel’, ‘West Side story’ o ‘El mag d’Oz’, que interpretarà dirigida per Kirill Petrenko (el titular de l’orquestra) i la soprano Diana Damrau. Per tant, una opció més que interessant per acomiadar el 2019.

7

‘Le parc’

L’Òpera Garnier de París. Fins al 31 de desembre. De 12 a 165 euros

L’Òpera Garnier de París actual és l’emblema de la lírica de la ciutat francesa, i va ser construïda per indicacions de Napoleó III el 1875. És la seu de l’Acadèmia Reial de la Música impulsada per Lluís XIV (el rei Sol) el 1672 amb el suport del compositor J. B. Lully, amb la voluntat de crear òperes i ballets genuïnament francesos. L’Òpera Garnier (a la plaça de l’òpera) de París, la nit de Cap d’Any la podeu passar en els seus majestuosos passadissos i en la preciosa sala decorada per Chagall, gaudint del ballet ‘Le Parc’ amb música de Mozart i protagonitzat per un dels ballarins més clàssics de més prestigi internacional: Angelin Preljocaj.

https://www.youtube.com/watch?v=SUaMJ_xGK9o