L’associació Coincidències presenta la vuitena edició de Terrats en Cultura. Aquest cicle va néixer de la voluntat de reivindicar i recuperar aquests espais privats urbans per a un ús social, lúdic i cultural i des del 2013 els ha convertit en escenaris que han acollit prop d’un centenar de propostes de dansa, teatre i música. Més de 1.800 espectadors van gaudir de les activitats de l’edició 2019 d’aquest projecte que ha estat distingit, entre d’altres, amb un Premi Butaca a la millor iniciativa per a públics.
Aquest any, Terrats en Cultura havia de començar com en altres ocasions al mes de maig, però la crisi del coronavirus ha obligat a reajustar tota la programació. ‘Tot i que en l’àmbit econòmic no es rendible i aplicar totes les mesures de protecció sanitària és un gran esforç en un projecte petit, teníem clar que volíem trobar la manera de fer-lo viable”, explica un dels membres de l’equip de Coincidències, Isaias Fanlo. Finalment, l’edició 2020 se celebra durant els mesos d’agost, setembre i octubre, amb una desena de propostes en escenaris a l’aire lliure de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat.
Isaias Fanlo: “Mantenir el cicle aquest any era un acte d’activisme cultural i cívic.”
Terrats en Cultura 2020 va arrencar el 6 d’agost amb ‘Les coses excepcionals’, un text de Duncan Macmillan que protagonitza Pau Roca. Hi abunden les propostes híbrides, que barregen elements de diferents disciplines escèniques, com ‘Roges’, de Miquel Barcelona; o la peça de flamenc ‘¿Y después?’, de Belén Maya i Fernando López. Entre les propostes musicals hi trobem noms com Marta Knight, Carla i Sandra Rehder.
“En un moment en què ens estem redefinint com a societat creiem interessant posar l’accent en nous llenguatges, apostar per la interdisciplinarietat i el diàleg entre artistes.”
Escenes Singulars al Grec
Al cicle Terrats en Cultura, l’associació Coincidències afegeix aquest any una nova proposta que s’inscriu en el marc del festival Grec. Es tracta d’Escenes Singulars, un conjunt d’espectacles que es podran veure agrupats en diverses rutes de menys de dues hores per espais del barri del Poble-sec el 2 i 3 d’octubre. “La idea és veure una peça en un espai no convencional i després traslladar-se a un altre espai a veure’n una altra i, pel camí, descobrir l’entorn”, explica Isaias Fanlo.
Programació Terrats en Cultura
Dijous, 6 d’agost – ‘Les coses excepcionals’
20 h – barri de l’Eixample
Pau Roca protagonitza aquest aclamat monòleg escrit per Duncan Macmillan. Un text que, amb humor, gira entorn del malestar del qui sap que no ha fet feliç als éssers estimats.
Direcció i producció: Sixto Paz Produccions. Repartiment: Pau Roca. Autor: Duncan Macmillan. Traducció: Adriana Nadal. Escenografia: Paula Bosch
Dijous 13 d’agost – Tubs del món (Terrat de Vins)
20 h ‐ barri de les Tres Torres
Una vegada més, Terrats en Cultura proposa acompanyar un activitat escènica amb bons vins catalans. En aquesta edició, es tracta d’una trobada amb l’artista Xavi Lozano en format de conferència concert.
Creació i interpretació: Xavi Lozano. Sommelier: Clara Dalmau
Dijous 20 d’agost – ‘Roges’
20 h ‐ barri del Poble‐Sec
Diversos testimonis de la postguerra espanyola són el punt de partida de Roges, un muntatge de creació col·lectiva en què la memòria i el relat històric pren noves formes a través dels cossos i del moviment.
Direcció: Miquel Barcelona. Creació i interpretació: Helena Gispert i Miquel Barcelona. Música: Oriol Mula. Gestió: Haizea Arrizabalaga
Dijous 27 d’agost – Marta Knight als terrats
20 h – barri de la Pau
Amb només 21 anys, Marta Knight s’ha fet un lloc a l’escena musical catalana. Terrats en Cultura us apropa aquesta jove compositora que transita per l’indie folk i el rock i que està preparant el seu disc debut.
Veu i guitarra: Marta Knight
Dimecres 16 i dijous 17 de setembre – ‘¿Y después?’
19 h – barri del Coll
Dos destacats noms del flamenc, Belén Maya i Fernando López, presenten aquest espectacle que convida a reflexionar, a través del lliure moviment del cos, sobre la identitat la violència inevitable que l’afirmació de la individualitat implica en relació amb la negació d’altres.
Dansa. Concepció, desenvolupament i interpretació: Belén Maya i Fernando López Parra. Coproducció Coincidències i Festival Grec 2020
Divendres 18 de setembre – Sandra Rehder i Elbi Olalla: projecte tango
19 h – terrat de la Biblioteca de Bellvitge (l’Hospitalet)
Tango d’alta intensitat a través d’aquesta parella femenina que ens trasllada tota la potència, visceralitat i emoció del ball argentí més popular però allunyant-se dels tòpics que l’han envoltat.
Veu: Sandra Rehder. Piano: Elbi Olalla
Dissabte 19 de setembre – ‘¿Y después?’
19 h – terrat del CC la Bòbila (l’Hospitalet)
Espectacle amb Belén Maya i Fernando L. Parra. Més informació el 16 i 17 de setembre.
Diumenge 27 de setembre – CARLA en concert + Piromusical de la Mercè 2020
21 h – barri de l’Eixample
CARLA, nom artístic de Carla Serrat, presentarà en concert els seus temes més recents, que arriben després del seu debut d’èxit amb ‘Night thoughts’ i el seu posterior ‘Kill a feeling’, el 2019.
Veu, piano i sintetitzadors: Carla
Dijous 8 d’octubre – Alessio Arena presenta: ‘Atacama!’
19 h – terrat de la Biblioteca de Bellvitge (l’Hospitalet)
Alessio Arena, lletrista, escriptor i traductor d’origen napolità establert des de fa anys a Barcelona presenta ‘Atacama”. Un treball que esborra fronteres i fa confluir tradicions musicals variades a través de la seva veu delicada i carregada de matisos.
Veu, guitarra i mandolina: Alessio Arena. Guitarra, buzouki i charango: Rocco Papìa
Divendres 9 d’octubre: ‘Coplas por Ocaña’
19h – terrat del CC la Bòbila (l’Hospitalet)
Pioner en l’art de la performance al nostre país, José Pérez Ocaña va esdevenir tota una icona de la transgressió i la llibertat als anys 70, especialment en l’àmbit de la defensa dels drets LGTBI. Un espectacle per acostar-se a l’univers d’aquest artista inclassificable.
Direcció d’escena i dramatúrgia: Marc Rosich. Direcció musical i arrengaments: Marc Sambola. Actor i cantant: Joan Vázquez. Guitarra: Marc Sambola
Programació d’Escenes Singulars
2 i 3 d’octubre a diversos espais de Poble-sec en el marc del festival Grec
Adela – ‘Women’s white long-sleeve sport shirts’
Monòleg escrit per Daniel Veronese que, a través de la història sobre dones i violència masclista, convida a reflexionar sobre els mecanismes de supervivència i de superació de l’adversitat.
Teatre. Autoria: Daniel Veronese. Director: Jorge Sánchez. Interpretació: Mireia Gubianas. Idioma: castellà
Pavelló Mies van der Rohe – 18.30 h (ruta rosa) – 21.10 h (ruta verda)
‘Kites, kids and monkeys’
Ivan Morales és l’autor i director d’aquest muntatge que reflexiona entorn del viatge i el contacte amb altres cultures. Una proposta que té la particularitat afegida de tenir una estructura flexible, sotmesa a la participació del públic.
Teatre. Autor i director: Iván Morales. Interpretació: pendent de confirmar. Idioma: anglès i català
CaixaForum – 18.30 h (ruta groga) – 21.10 h (ruta blava)
‘I am (T)here’
Presències i absències. Entorn d’aquests conceptes, els artistes residents del Graner Centre de Creació durant el 2020 Aurora Bauzà i Pere Jou articulen ‘I am (T)here’. L’espectacle tanteja diferents formes d’interacció entre cos i veu, creant una suggeridora atmosfera escènica.
Escena híbrida. Creació i direcció: Aurora Bauzà i Pere Jou. Interpretació: Aurora Bauzà i Pere Jou. Ull extern: Alessandro Sciarroni. Amb el suport i la col·laboració de: Graner Centre de Creació (Barcelona), Can Gassol (Mataró), festival Grec 2020, Vila Nappi – In Teatro (Itàlia), Festival OFF Liceu 2019, La Lleialtat Santsenca.
Museu d’Arqueologia de Catalunya – 20.30 h (ruta taronja) – 22.00 h (ruta vermella)
Luz de emergència #4 – ‘La plaça íntima’
El col·lectiu Vulnus, Arts Vives i Recerca torna a crear un espectacle coral, nascut de l’escriptura compartida. En aquest cas, posant el focus en les persones migrades, les experiències reals de les quals són el punt de partida d’aquest muntatge entorn de la vulnerabilitat.
Arts vives / Treball comunitari. Direcció artística: Thomas Louvat. Interpretació: veïnes i veïns de la ciutat de Barcelona. Idea dispositiu escènic: Marta Galán. Recerca: Asun Pié Balaguer, Martín Correa Urquiza, Vidal Freyre. Producció: Sílvia G. Márquez. Producció i recerca audiovisual: Joel Álvarez. Vinculació al territori i acompanyament: Júlia Gutiérrez. Agraïments: El Graner – Centre de Creació de Dansa i Arts Vives, NAU IVANOW, Centre LGTBI-Ajuntament de Barcelona, UOC-Universitat Oberta de Catalunya.
Dau al Sec – 18.00 h (ruta verda) – 19.40 h (ruta blava)
Comando Señoras
La figura de la “senyora” forma part de l’imaginari col·lectiu. Un concepte carregat de significats, d’imatges tòpiques que desvirtuen o exageren la visió de la feminitat. Per això el Comando Señoras pren el carrer i fa de la ficció una eina de reflexió amb capacitat de transformació ben real.
Teatre de carrer. Autoria: Comando Señoras. Direcció: Alicia Reyero. Assessoria de moviment: Ariadna Peya. Interpretació: Lola Armadàs, Gisela Arnao, Laura Bernis, Gemma Charines, Ana Chinchilla, Rosa Devesa, Laia Falp, Adriana Feito, Montse Folgado, Aura Foguet, Joana Herance, Maribel Martín, Laura Martuscelli, Alicia Reyero, Bàrbara Roig, Maria Roig, Carla Ricart, Núria Salvadó, Elena Sandell i Cristina Serrat
Espectacle itinerant – diversos espais – 19.20 h – Fonts de Montjuïc – 22.30 h – Pl. Margarida Xirgu
‘Parrà’
El ballarí i coreògraf Miquel Barcelona proposa un viatge per cants i danses d’arrel tradicional com el ‘Cant de la Sibil·la’ o la ‘Stella Splenders’. Una herència compartida que empeny a reflexionar sobre l’origen, evolució i valor de les tradicions.
Dansa. Creació i interpretació: Miquel Barcelona i Marc Vilajuana
Museu Etnològic i de Cultures del Món – 19.20 h (ruta taronja) – 20.20 h (ruta rosa)
‘[The Frame]’ – Cia. Eléctrico 28
L’observació com a eina de descripció i anàlisi de la realitat. Quatre personatges experimentats en aquesta pràctica condueixen el públic en un exercici de lectura i descodificació de l’entorn proper.
Autoria i creació: Alina Stockinger, Daniela Poch, Jordi Solé, Josep Cosials. Interpretació: Alina Stockinger, Daniela Poch, Jordi Solé, Josep Cosials i Claudia Mirambell. Amb el suport de: Theaterland steiermark, Stadt Graz. Coproduït per: Stadt Graz, Fira Tàrrega, Escena Poblenou i Eléctrico Express. Col·labora amb: Das andere theater i Silent Disco Austria
carrer Blasco de Garay / pl. del Sortidor – 19.30 h (ruta vermella) – 21.00 h (ruta groga)