La pandèmia del coronavirus, que ha alterat l’activitat individual i col·lectiva, ens aboca a un futur ple d’interrogants. La cultura, que per a molta gent ha pres un major protagonisme en el dia a dia del confinament, és alhora un dels àmbits més afectats per l’impacte d’aquesta crisi, tant per la precarietat —que ja arrossegava el sector— com per les restriccions al format tradicional de les seves propostes.

En aquest context, sembla més necessari que mai fer una reflexió entorn del paper de la cultura en la nostra societat i les possibles estratègies i aproximacions als reptes que afronta. Això és el que proposa Cultura de Resistència per als Nous Temps, el cicle de debats impulsat per l’associació Coincidències, en què participaran creadors, gestors i acadèmics vinculats a les arts escèniques, tant de l’àmbit públic com privat.

Com explica Lola Armadàs, membre de Coincidències, “és un moment per reivindicar que la cultura és un bé necessari” i defugir plantejaments que s’han escoltat recentment en què “es comparava cultura i sanitat, perquè no són excloents sinó que sumen: la cura dels cossos és important, però la de l’ànima també, la cultura és el que ens distingeix com a humans”. En clau més pràctica, diu, també, “cal aprofitar per repensar dinàmiques de funcionament i preguntar-nos quina responsabilitat tenim tots els implicats davant la ciutadania”.

Els debats se celebren els dissabtes de maig a les 12 h, tenen una durada aproximada de 40 minuts i es podran seguir en directe a través del canal de YouTube de Coincidències, on quedaran publicats per al seu visionat posterior. Des de Coincidències insisteixen en la voluntat d’obrir el debat a tothom i per això, a més de poder-hi participar en directe, els dies previs ja es podran enviar preguntes i comentaris a les qüestions plantejades per a cada sessió amb l’etiqueta #DebatsenCultura. Les sessions són gratuïtes, però s’ha obert una caixa per rebre aportacions voluntàries que seran destinades a una causa benèfica.

Aposta per una cultura transversal

Aquest cicle parteix de l’aposta per una cultura transversal i democràtica, que s’obre a formats no convencionals i implica a la ciutadania. D’aquesta inquietud el 2013 va néixer Coincidències i el seu projecte Terrats en cultura, que ha ofert prop d’un centenar de propostes d’arts escèniques en espais privats. En aquesta iniciativa, “la ciutadania s’organitza com a comunitat i comparteix el seu espai amb altres ciutadans, convertim el públic en un agent actiu; i també trenquem distància entre els artistes i el públic, comparteixen escenari”, explica Lola Armadàs.

Programa Debats en Cultura

Dissabte 9 de maig del 2020
La cultura excèntrica. Polítiques culturals alternatives

Es pot pensar la cultura més enllà de les institucions?
Quines maneres de fer cultura sostenible ens queden, en els temps actuals?
Quins són els nous reptes creatius que tenim?

Dissabte 16 de maig de 2020
Aliances internacionals, cultura de resistència

Com es poden desenvolupar projectes europeus en època de confinament?
Quin paper tenen les aliances internacionals en aquesta nova normalitat?
Com articulem la tensió entre el món global i la reducció a l’individu aïllat?

Dissabte 23 de maig de 2020
Nous horitzons per a una Europa sostenible

Quina és la nova Europa que podem veure des de la talaia dels terrats?
Com haurem de redefinir idees com comunitat, ciutadania, territori i frontera?
Com podem rearticular els discursos polítics, ecològics i culturals?


Dissabte 30 de maig de 2020
Nous vectors per a les arts escèniques a Catalunya

De què parlarem, a partir d’ara, quan parlem de les arts escèniques?
Quin és el paper del sector públic davant la crisi actual en el món de la cultura?
Com podem repensar les aliances entre les arts escèniques comercials i les alternatives, els espais tancats i els espais oberts?