born nit

Què?

El Born Centre de Cultura i Memòria us proposa aquest estiu endinsar-vos a la Barcelona del 1700, descobrir les famílies que vivien al Born i conèixer com ha evolucionat l’educació al llarg del segle XX amb l’especial Born de nit 2021. Aquí trobareu totes les opcions de rutes que el centre us proposa.


Quan?

Juliol, agost i setembre del 2021


On?

Born CCM (Plaça Comercial, 12) | 6 €


Com

Es pot adquirir l’entrada mitjançant el botó de venda d’entrades o a les taquilles del centre. També es pot fer reserva prèvia per correu electrònic o per telèfon.


Programa

Crònica negra al Born
Dimecres de juliol i agost, de 20 a 22 h
| 6 €

L’itinerari ‘Crònica negra al Born’ ens permetrà acostar-nos a aquesta cara fosca de la ciutat per reflexionar sobre la violència quotidiana que impregnava la Barcelona de fa tres-cents anys. El passeig pel conjunt arqueològic ens permetrà recuperar aquestes cròniques protagonitzades pels veïns i les veïnes del Born.


La ciutat del Born en 7 històries
Dijous de juliol i agost, de 20.30 a 22 h
| 6 €

A la visita nocturna ‘La ciutat del Born en 7 històries’ passejarem pels carrers dels Corders de Viola i del Joc de Pilota, per l’àrea comercial a l’entorn del Bornet i ens endinsarem en habitatges com la Casa de la Neu o la Casa Boixadors, per resseguir les històries de vida d’algunes de les famílies que ens permeten resseguir el pols d’una ciutat en conflictes constant, però malgrat tot, dinàmica, alegre i vital.


Visita a l’exposició ‘Per una educació en llibertat’
Dijous de juliol i agost, de 21 a 22 h
| 4 €

La visita guiada a l’exposició temporal ‘Per una educació en llibertat’ vol reflexionar entorn a l’educació com una eina política de primer ordre, reflex dels avenços i retrocessos en la construcció dels drets i les llibertats democràtiques. El punt de partida serà la reforma educativa derivada del Pressupost Extraordinari de Cultura de l’Ajuntament de 1908, que defensava una educació laica, mixta, pública, gratuïta i en català. Un model que va servir com a punt de referència, en pro i en contra, de tots els plantejaments posteriors sorgits al llarg del segle XX i fins a l’actualitat.


Rec, Ribera, Born. Una ruta pel 1700
Divendres de juliol i agost, de 20 a 22 h
| 6 €

L’itinerari ‘Rec, Ribera, Born. Una ruta pel 1700’ té com a finalitat introduir als visitants els canvis derivats del creixement de la ciutat des de la baixa edat mitjana fins a l’època moderna. Aquest ruta inclou la visita a les restes de la ciutat d’època moderna conservada al conjunt arqueològic d’El Born CCM i una passejada pels espais més significatius de la ciutat de principis del segle XVIII.


Façanes que parlen de ciutat
Dissabtes 3 i 31 de juliol i 21 d’agost, de 19 a 21 h
| 4 €

Vols conèixer la història de la Ribera tot observant els detalls de les façanes de les seves cases i dels seus carrers?

Tot i la diversitat de materials constructius, l’ús de la pedra sempre va tenir una dignitat especial, tant per la resistència com per la qualitat estètica que oferia als edificis. Els picapedrers van utilitzar les seves habilitats i destreses per embellir la ciutat mitjançant els carreus i les peces extretes de la pedrera de Montjuïc.


Memòries invisibles
Dissabtes 10 de juliol i 14 d’agost, de 19 a 21 h
| 4 €

Barcelona és i ha estat una ciutat viscuda per milers de nenes i de nens, la memòria dels quals ha quedat sovint invisibilitzada. Aquest itinerari pretén copsar l’evolució de la concepció de la infància al llarg del temps. recorregut, que s’inicia al barri del Raval, coneixerem algunes de les escoles centenàries més singulars de Ciutat Vella i visitarem espais, com la Casa de la Misericòrdia o la plaça de Sant Felip Neri, que ens permeten construir una memòria de la infància.


La finestra indiscreta. Els veïns i les veïnes del 1700
Dissabtes 17 de juliol i 28 d’agost, de 19 a 21 h
| 4 €

L’itinerari urbà ‘La finestra indiscreta. Els veïns i les veïnes del 1700’ es planteja com una acció de memòria per acostar-nos i recuperar la vida quotidiana dels habitants de Barcelona, tot visitant el conjunt arqueològic i el barri de la Ribera.


El Rec Comtal. Com l’aigua dibuixa la ciutat
Dissabtes 24 de juliol i 4 de setembre, de 19 a 21 h
| 4 €

A través d’un itinerari urbà pel barri de la Ribera i la visita guiada al jaciment del Born ens aproparem a la complexa xarxa de subministrament i evacuació d’aigua de la Barcelona del 1700. Ho farem tot observant els petits detalls que donaren forma a l’espai urbà i a les estructures domèstiques: safarejos, desaigües, canals, dipòsits, fonts, pous, latrines, entre d’altres. Incidirem especialment en el Rec Comtal.


Les veus silenciades. Les dones del 1700
Dissabtes 7 d’agost i 18 de setembre, de 19 a 21 h
| 4 €

A través d’un itinerari pel jaciment i pel barri del Born, coneixerem el testimoni de dones que van viure la Barcelona del 1700, dones silenciades per una societat patriarcal que les va condemnar a un paper secundari en la vida social i en la memòria.


La batalla de l’11 de setembre del 1714
Dissabte 11 de setembre de 19 a 21 h
| 4 €

En quina mesura la Barcelona actual és hereva de les conseqüències de la Guerra de Successió?

A través d’un itinerari per l’antiga Vilanova de Mar entendrem l’impacte de la guerra i les seves conseqüències en el teixit urbà de la ciutat.