BORN CCM

El Born Centre de Cultura i Memòria us proposa aquest estiu endinsar-vos a la Barcelona del 1700, descobrir la història d’aquest barri al llarg dels segles. És el cicle Born de Nit 2022.

Es proposen una sèrie de rutes que començaran a les 20 h. Serà diferent en cada ocasió i tenen un preu de 4 €.

Aquí trobareu totes les opcions de rutes que el centre us proposa.


Quan?

De juliol a setembre del 2022. De dimarts a dissabte, a les 20 h. Fins al 3 de setembre


On?

El Born CCM (plaça Comercial, 12) | 4 €


Com

Consulteu tota la informació per fer a les vostres reserves


Programa

De dimarts a divendres, de 20 a 22 h

Set històries del Born
dimarts

A la visita nocturna ‘La ciutat del Born en set històries’ passejarem pels carrers dels Corders de Viola i del Joc de Pilota, per l’àrea comercial a l’entorn del Bornet i ens endinsarem en habitatges com la Casa de la Neu o la Casa Boixadors, per resseguir les històries de vida d’algunes de les famílies que ens permeten resseguir el pols d’una ciutat en conflictes constant, però malgrat tot, dinàmica, alegre i vital.


Dansa i música a la Barcelona del 1700
dimecres

Veniu a passejar pels carrers i les cases de la ciutat del 1700 a través de les músiques i les danses tradicionals de l’època. 


Crònica negra al Born
dijous

L’itinerari Crònica negra al Born ens permetrà acostar-nos a aquesta cara fosca de la ciutat per reflexionar sobre la violència quotidiana que impregnava la Barcelona de fa 300 anys. El passeig pel conjunt arqueològic ens permetrà recuperar aquestes cròniques protagonitzades per als veïns i les veïnes del Born.


Barcelona en temps de pesta
divendres

Com s’ho feien els barcelonins i les barcelonines per combatre les malalties en època moderna? Barcelona va patir al llarg dels segles XVI i XVII diverses epidèmies de pesta. Però aquestes crisis es van convertir alhora en reptes i oportunitats per a la modernització del model assistencial de la ciutat.Dissabtes, de 20 a 22 h

Esclavisme i ciutat. Una memòria colonial de Barcelona
dissabte 23 de juliol i 27 d’agost

Quin impacte ha tingut el món colonial en la història de la ciutat?

La Barcelona actual no s’entén sense les transferències colonials entre la ciutat i els continents americà i africà: des de les noves modes de consum sorgides a l’entorn del 1700 —com la xocolata, el cafè o el tabac—, fins a la influència dels indians en la construcció de la gran Barcelona a partir del segle XIX


Les veus silenciades. Les dones del 1700
dissabte 30 de juliol i 3 de setembre

A través d’un itinerari pel jaciment i pel barri del Born, coneixerem el testimoni de dones que van viure la Barcelona del 1700, dones silenciades per una societat patriarcal que les va condemnar a un paper secundari en la vida social i en la memòria.


Rec, Ribera, Born. Una ruta pel 1700
dissabte 2 de juliol i 6 d’agost

L’itinerari Rec, Ribera, Born. Una ruta pel 1700 té com a finalitat introduir els visitants als canvis derivats del creixement de la ciutat des de la baixa edat mitjana fins a l’època moderna. La finestra indiscreta. Els veïns i les veïnes del 1700.


La finestra indiscreta. Els veïns i les veïnes del 1700′
dissabte 9 de juliol i 13 d’agost

Aquest itinerari es planteja com una acció de memòria per acostar-nos i recuperar la vida quotidiana dels habitants de Barcelona, tot visitant el conjunt arqueològic i el barri de la Ribera.


El rec Comtal. Com l’aigua dibuixa la ciutat
dissabte 16 de juliol i 20 d’agost

A través d’un itinerari urbà pel barri de la Ribera i la visita guiada al jaciment del Born ens aproparem a la complexa xarxa de subministrament i evacuació d’aigua de la Barcelona del 1700.