aliment ultra-processat

Un alt consum d’aliments industrials durant la infantesa s’associa a una pitjor salut cardiometabòlica. Així ho conclou un estudi liderat per un equip d’investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili en col·laboració amb l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i el Centre d’Investigació en Xarxa. Fisiopatologia i Nutrició (CIBEROBN). La recerca s’ha publicat a la revista científica ‘JAMA Network Open’.   

Els aliments ultraprocessats com la brioxeria, els refrescos, els batuts i els snacks, molts dels quals presents en l’alimentació infantil, acostumen a ser rics en greixos saturats, sucres, sal, additius i contaminants i pobres en nutrients. Per estudiar-ne l’efecte sobre la salut en els primers anys de vida, l’estudi ha avaluat com afecta el consum d’aquests productes en una població de més de 1.500 infants de tres a sis anys de diferents ciutats d’arreu de l’estat.

Infants més grassos i amb nivells de colesterol bo més baixos

Els resultats mostren que els infants que consumeixen més aliments industrials tenen unes puntuacions més altes en paràmetres com l’índex de massa corporal, la circumferència de la cintura, l’índex de massa de greix i els nivells de sucre en sang, així com nivells més baixos de colesterol d’HDL —considerat com a colesterol bo— en sang. “Les dades obtingudes són preocupants“, diu la investigadora principal de l’estudi, Nancy Babio, que admet que la rellevància clínica de l’estudi és limitada per la curta edat dels infants, però sí que reforça la teoria sobre la importància dels hàbits alimentaris primerencs per prevenir possibles malalties cardiometabòliques en l’edat adulta.

El nivell socioeconòmic i cultural, la clau del problema

L’estudi també destaca que els fills de famílies amb educació o nivell socioeconòmic més baix consumeixen una major quantitat d’aliments ultraprocessats, fet que incrementa el risc d’aquests infants a tenir problemes de salut en un futur. El director de l’equip investigador, Jordi Salas-Salvadó, proposa a les administracions establir polítiques de salut pública i enfocar-les, en especial, a la població més vulnerable, que consumeix en excés aquest tipus de productes pel seu baix cost.

A més, Salas-Salvadó anima les famílies amb criatures en edat primerenca a substituir els aliments industrials per opcions més saludables.