riu Llobregat entrant a la Baells maig 2024
El riu Llobregat entrant al pantà de la Baells el dia 1 de maig

El conjunt d’embassaments de les conques internes ja arriben al 25 %. No són dades per tirar coets ni per abaixar la guàrdia en cap cas, però sí que donen un bri d’esperança de cara a una futura recuperació de les reserves.

L’episodi de pluja i neu de finals d’abril ha estat clau per donar una bona empenta a les reserves dels embassaments del sistema Ter-Llobregat, els quals han passat del 19 al 26,02 % actual. La pluja va fer diana a les capçaleres, on es van recollir entre 120 i 150 litres per metre quadrat.

Les millors dades des de finals d’agost

Aquest dijous, 9 de maig, el conjunt d’embassaments de les conques internes s’emplacen al 24,82 % de la seva capacitat, un valor igual al que tenien el dia 19 d’agost del 2023 (24,82 %). Paral·lelament, el conjunt del sistema Ter-Llobregat se situa al 26,02 %, una dada molt semblant a la que tenia el 18 d’agost de l’any passat (26,03 %).

Convé recordar que el 2023 el conjunt d’embassaments catalans van poder remuntar temporalment abans de l’estiu gràcies a les precipitacions abundants de finals de primavera a les capçaleres del rius. El conjunt de les conques internes van arribar a marcar el 30,22 % de capacitat els dies 6 i 7 de juliol i el sistema Ter-Llobregat, el 31,31 % el dia 8 de juliol.

De llavors ençà, caiguda lliure de les reserves fins a arribar al mínim històric de principis de març del 2024.

El mínim històric es va registrar a principis de març

El divendres 8 de març, el dia en el qual vam tenir el primer episodi de pluja i neu de l’hivern, el conjunt dels embassaments de les conques internes de Catalunya es trobaven al 14,41 % de capacitat i el volum d’aigua acumulada era de 100,1 hm³. El mateix dia els embassaments del sistema Ter-Llobregat van marcar també el mínim històric, un volum de 90,59 hm³ (14,8 %). Es tracta del valor més baix mai mesurat des de l’entrada en funcionament dels embassaments.

L’episodi de pluja de principis de març i el de Setmana Santa van capgirar la tendència a la baixa de les reserves dels embassaments, la qual es va mantenir fins després de Sant Jordi. Després d’uns dies de pèrdues, l’arribada de la pluja general i abundant de finals d’abril va permetre incrementar per fi i de forma notable les reserves d’aigua.

Continuaran pujant les reserves? Fins quan?

Els rius que neixen al Pirineu i el Prepirineu orientals i que abasteixen els principals embassaments del sistema Ter-Llobregat continuen mantenint bons cabals, tot i que fa dies que va passar l’episodi de pluja general. Els xàfecs dels dies 6 i 7 de maig han contribuït en certa mesura a mantenir-los.

La inèrcia d’augment del nivell dels pantans es mantindrà encara durant uns dies. L’aportació diària d’entrada d’aigua tendirà a anar minvant, però encara que no plogués, probablement trigarà algunes setmanes fins que s’inverteixi la tendència a l’alça de les reserves.

Els mapes del temps anuncien uns quants dies sense ruixats de tarda, com a mínim fins a principis de la setmana vinent. L’aproximació d’una borrasca atlàntica profunda associada a un embossament d’aire fred en altura notable podria revifar la inestabilitat, els ruixats i les tempestes de tarda a mitjans de la setmana vinent. Aquest escenari, si es manté durant uns quants dies, podria ser altament beneficiós de cara a la continuïtat de la recuperació de les reserves.

El meteograma de Berga apunta a més precipitacions a mitjans de maig (línies inferiors). Font: Wetterzentrale.de

Ara mateix, la setmana del 14 al 20 de maig s’entreveu més plujosa de l’habitual als Pirineus segons el model centreeuropeu (ECMWF).