A la cantonada del carrer Ample amb Fusteria hi va haver, durant dos segles, la farmàcia de la família Salvador, una de les més importants de Barcelona.

Una farmàcia històrica

La farmàcia dels Salvador va estar oberta durant sis generacions, del 1611 al 1855. La seva situació privilegiada, al límit de la ciutat, li permetia tenir una gran clientela. I, alhora, la proximitat al mar els permetia tenir un accés ràpid a les mercaderies que els calien per fer els medicaments.

Però la importància històrica dels Salvador estava en allò que tenien a la rebotiga: un gabinet de curiositats naturals.

El gabinet de curiositats

A la rebotiga de la farmàcia dels Salvador hi havia un gabinet de curiositats naturals. En aquella època, n’hi havia força per tot Europa, i el dels Salvador hi estava connectat. L’apotecaria dels Salvador es va convertir en el punt de trobada dels científics europeus durant més de dos segles.

Els Salvador també eren uns grans viatgers, cosa que estava estretament lligada a la seva fal·lera d’aconseguir espècimens naturals per a la seva col·lecció i per intercanviar. Estan documentats els viatges que van fer a les Balears, així com els enviaments que rebien des dels ports d’Amsterdam, de Gènova, de Lisboa o de Cadis.

La col·lecció, ben conservada

Per fortuna, la col·lecció de curiositats dels Salvador s’ha conservat i s’hi troben els mobles, els documents i els llibres del gabinet. Actualment, està preservat a l’Institut Botànic de Barcelona. L’any 2016 es va poder visitar a través de l’exposició “Salvadoriana, el gabinet de curiositats de Barcelona”. L’exposició recreava fidelment la rebotiga i tot allò que hi havia, entre altres coses, una col·lecció de 400 pots amb materials medicinals, o les píndoles de Goa, procedents de l’Índia, que servien per enfortir el cor.

La col·lecció dels Salvadors té més de 30.000 espècimens, més de 4.700 plecs d’herbari o més de 1.500 llibres, a més de mobles, prestatgeries, llibres i documentació, i és un tresor del patrimoni científic de Barcelona.

Ho va explicar Josep Pardo, investigador de l’IMF-CSIC, en aquest capítol del ‘Va passar aquí‘.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a